55% heeft zaken niet op orde
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de NVWA onderzoek laten doen naar alle visverwerkende bedrijven in Nederland. Dat zijn er zo'n 400. In een Kamerbrief deelt ze de resultaten. Meer dan de helft van de bedrijven (55%) blijkt zijn zaakjes niet op orde te hebben en ingedeeld te zijn in de categorie oranje. 'Dat betekent dat er fouten zijn geconstateerd, maar dat die niet direct een gevaar voor de volksgezondheid betekenen. Het gaat meestal om vis die bij te hoge temperatuur wordt bewaard of om onhygiënische toestanden', schrijft de NOS.
Streetview
Rood en groot
Bij Foppen is nog meer aan de hand. Dat bedrijf is als enige ingedeeld ingedeeld in de categorie rood, hetgeen betekent dat er wekelijkse inspecties plaatsvinden en bij overtredingen boetes worden opgelegd. Als het bedrijf opnieuw over de schreef gaat, wordt het gesloten, dreigt Schippers.
Zalm van Foppen was in 2012 de bron van een grote salmonellabesmetting. Meer dan 23.000 consumenten raakten ziek en zeker 4 mensen overleden. Afgelopen augustus bleek dat Foppen al vaker door de inspectie was beboet.
Rood voor Foppen is opvallend, omdat het bedrijf tot de grootste visverwerkers van ons land behoort. Na de 4 doden en vele zieken werd het relatief mild behandeld.
Schippers kondigt in de brief extra inspecties aan voor de hele sector. Die worden mogelijk gemaakt door uitbreiding van de capaciteit van de NVWA: naast de bestaande 7 inspecteurs zijn er vorig jaar nog 2 aangesteld. Het onderzoeksrapport is hier te downloaden.
Fotocredits: 'Fish auction', Carlos Magariños
AH blijft ook nu nog vierkant achter Foppen staan.
"Klanten hoeven niet ongerust te zijn. Alles wat wij verkopen is veilig".
???????????? (Kip is zo onveilig dat mevrouw Hertzberger hier zelfs voor chloreren pleit)
AH wenst evenwel toch maar niet bekend te maken welke producten van Foppen komen.
Dát is nog eens transparantie!
AH ontkent visworst verkocht te hebben, terwijl er wél AH-recepten met visworst zijn?
Van een hofleverancier zou ik anders verwachten. Ook niet echt bevorderlijk voor het vertrouwen.
Schippers is al evenmin serieus te nemen:
"Minister Schippers van Volksgezondheid kondigde op 2 oktober aan dat Foppen zich
geen misstap meer kan permitteren".
Met de kerst moest AH nog zalm uit de schappen halen met een foute houdbaarheidsdatum.
Blijkbaar gelden voor Foppen - met nota bene ook nog eens minstens 4 Salmonellazalmdoden - op onverklaarbare wijze andere regels dan voor bijvoorbeeld Selten.
In de VS worden Salmonellapindaboeren voor dit soort eigenlijk verwijtbare dood door schuld gewoon achter de tralies gezet.
Eerder was van Zoeren nog zeer duidelijk over de eindverantwoordelijkheid van supers.
Welk effect moet er ook niet van uit gaan dat de NVWA zegt nog minstens 9 maanden met Foppen te willen blijven aanmodderen?