Er wordt wereldwijd veel meer vis gevangen dan de cijfers van de FAO aangeven. ​Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van British Columbia in het Canadese Vancouver.

Tussen 1950 en 2010 zou er ruim 50% meer vis zijn gevangen dan tot nu toe gedacht.

Volgens berekeningen van de onderzoekers bereikte de wereldwijde visvangst met 130 miljoen ton zijn piek in 1996. Dat jaar registreerde de FAO echter een totale vangst van 86 miljoen ton. Sinds 1996 nemen de wereldwijde vangsten duidelijk af. Ditmaal sneller dan dat de cijfers van de FAO aangeven. Dat komt volgens de onderzoekers, "niet doordat landen minder zijn gaan vissen. Ze vissen juist te veel en hebben de visbestanden één voor één uitgeput". De visquota kunnen de trend niet verklaren, ook in regio's zonder quotumsyteem dalen de vangsten.

Het verschil tussen de officiële cijfers en de werkelijkheid is volgens de onderzoekers ontstaan doordat lang niet alle vangsten worden gerapporteerd door VN-lidstaten. Vangsten van sportvissers, weggegooide bijvangsten en vangsten van kleinschalige en illegale visserij blijven (deels) buiten de statistieken. Het in Nature Communications gepubliceerde onderzoek vult de FAO-cijfers aan met deze ontbrekende informatie.

Onder visserijbiologen golden FAO-data al langer als onbetrouwbaar, maar alternatieve data waren er tot nu toe niet, meldt de NRC.
Bron: NRC - Visvangst wereldwijd lager, ?bestanden uitgeput?