In Brusselse restaurants vindt op grote schaal visfraude plaats. Volgens milieuorganisatie Oceana serveren restaurants vaak andere vissoorten dan ze op de kaart beloven. Bij het bestellen van tong, kabeljauw of blauwvintonijn, verschijnt er in 1 op de 3 gevallen een goedkopere vis op het bord. Dit blijkt uit DNA-onderzoek door de KU Leuven, meldt De Standaard.

De universiteit onderzochten 280 monsters van tong, kabeljauw en blauwvintonijn die Oceana verzamelde tussen maart en juni in Brusselse restaurants en de kantines van de Europese instellingen. In 31,8% van de monsters bleek er op het bord iets anders te liggen dan besteld. De bestelde blauwvintonijn verscheen zelfs maar in 5% van de gevallen echt op het bord. Deze kostbare vissoort werd in 72% van de monsters vervangen door geelvintonijn en in 22% door de overbeviste grootoogtonijn, aldus Lasse Gustavsson, directeur van de Europese tak van Oceana. Andere soorten platvis vervingen 11% van de tong. Meer dan 10 verschillende soorten vis - vooral pangasius, koolvis en heek - vervingen 13% van de kabeljauw.
‘We niet weten op welk niveau er fouten zijn gemaakt’, verduidelijkt Gustavsson. "Zo is het goed mogelijk dat niet het restaurant, maar de groothandel een fout etiket gebruikte". Hij denkt wel dat het verschijnsel in heel Europa voorkomt en wil daarom dat de EU actie onderneemt, aldus Nu.nl.

Bron: De Standaard - Grote visfraude in Brusselse restaurants