CLCV nam de etiketten van 70 visproducten, zowel merken als huismerken, onder de loep: visschotels, brandade, gepaneerde visburgers en nuggets, surimi, vissoep en kant-en-klare visgerechten. Eerste opvallende constatering: in 80% van de gevallen is er geen filet verwerkt, maar 'vlees' of 'vispulp'. Vis van middelmatige kwaliteit in ieder geval, maar van welke soort? Daar valt al helemaal niet achter te komen, zegt CLCV: in meer dan de helft van de onderzochte producten staat niet eens op het etiket welke vissoort is gebruikt, maar vage dingen als 'vis' of 'witvis'. Hoeveel vis er dan in zit? Daar kom je volgens CLCV nooit achter bij de 30% van de etiketten waar helemaal geen percentage wordt vermeld, en voor de rest moet je bij het boodschappen doen een rekenmachine meenemen. "Bij vier op de tien moet je ingewikkeld aan het rekenen. Niet handig bij het boodschappen doen", aldus CLCV.
De organisatie roept de overheid en sector op de etiketteringsregels voor visproducten gezamenlijk op te helderen. "Consumentetn hebben er recht op te weten wat ze eten en nu heersende vaagheid is niet acceptabel", citeert Le Monde.
De CLCV moet haar huiswerk beter doen. Per 13 december 2014 wordt de EU verordening 1169/2011 van kracht dat de 'Consumenten informatie' van hetgeen op de etiketten vermeld moet worden op Europees niveau regelt. Frankrijk maakt nog steeds deel uit van de EU. Wij hebben ontdekt dat deze verordening nog talloze 'gaten' bevat dat gesjoemel eerder vergemakkelijkt dan moeilijker maakt. Als de tijd dit toelaat komen wij hier uitgebreid op terug. Verder is de productintegriteit van Noordzee vis een onderzoeksproject bij ons omdat wij het vermoeden ook hebben dat de etiketten niet geheel correct de samenstelling van de inhoud weergeven.
In vissoep zit per definitie het 'afval' van de keuken verwerkt. De incourante delen zullen we maar zeggen. Vaak levert deze oude vis een lekkere pittige smaak op. Het is gewoon geoxideerd vet en gedenatureerd eiwit wat je proeft. De visgeur bevat voornamelijk de stof pyridine. Dit ter informatie