De prijzen van vis en schaal- en schelpdieren zullen het meest toenemen van alle voedingsmiddelen tussen nu en 2050. Dat rekent de Australische agronomist Jammie Penm uit op basis van de groeiende wereldbevolking, toenemende schaarste en gunstige loonontwikkeling. Penm komt uit op stijgingen van 70 procent voor zeevruchten, 61 procent voor visolie en -meel, 48 procent voor vis, tegen 14 procent voor vlees en 13 procent voor granen. Hij baseert zijn berekeningen op de verwachting dat er relatief minder nieuwe visaanvoer zal zijn dan bijvoorbeeld vlees en mais, en op de toenemende vraag naar vis doordat mensen die meer gaan verdienen dat geld graag uit geven aan luxere, schaarsere, producten.
Penm zegt in SeafoodSource: "Als mijn loon 50 procent stijgt en de prijzen van eten gaan met 30 procent omhoog, dan heb ik toch meer bestedingsruimte" - met name Chinese consumenten vullen die graag op met (geïmporteerde) vis en zeevruchten. Westerlingen zullen zulke inkomensstijgingen vermoedelijk niet mee maken en gaan dus minder vis eten. Voor hen stijgt het inkomen niet mee met de prijsstijging van vis.