Twee recente onderzoeken wijzen erop dat meer vis eten goed is voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. De huidige richtlijnen zouden dus omhoog bijgesteld kunnen worden, wat weer eens een ander geluid is in de momenteel vaak negatief gekleurde berichtgeving over vis, visserij en de wereldzeeën, schrijft SeaFoodSource.

Onderzoekers van de langlopende 'Children of the 90s' study van de Bristol University vonden dat kwikniveaus in het bloed voor maar 7% toegeschreven konden worden aan vis, veel minder dan men dacht. Voor de kwik hoef je het eten van vis dus niet te laten. Een tweede, Europees onderzoek (de 'Nutrimenthe study'), lijkt een link gevonden te hebben tussen de hoeveelheid vette vis die moeders eten tijdens hun zwangerschap en het borstvoeden en het gedrag en de intelligentie van hun kinderen. Voor dit onderzoek werden 18.000 kinderen onderzocht op linken tussen hun cognitieve, emotionele en gedragsontwikkeling en de samenstelling van hun eten naar hoeveelheden vitamine-B, foliumzuur, borst- of flesvoeding, ijzer, jodium en omega-3 verzuren. Daar kwam uit dat vette vis een positief effect leek te hebben: "het hoge niveau van omega-3 vetzuren leverde 'bouwstenen' voor hersencellen en de jodium leek het leesvermogen van de kinderen op 9-jarige leeftijd te verbeteren", citeert SeaFoodSource.