Food stylists
Gelukkig bestaan er mensen die van deze uitdaging hun beroep hebben gemaakt en niet te beroerd zijn hun ervaringen en tips te delen. 'Food stylist' Anna Lee is één van hen. Ze geeft in een filmpje vijf tips voor het maken van de perfecte food-foto.
1. Bouw het gerecht op en voeg de ingrediënten apart toe. Een salade meng je dus niet in de schaal, maar maak je op het bord op.
2. Denk vanuit de camera en leg het mooiste stukje van je gerecht net naast het midden
3. Vernevel wat water over je sla of kwast wat olie over het vlees om het mooi te laten glanzen
4. Voeg bewust wat onvolkomenheden toe voor een natuurlijk effect, zoals wat kruimels naast de koekjes of waterdruppels op de groenten
5. Versier je gerecht met verschillende texturen en kleuren om het af te maken. Denk aan een streepje room, een druppeltje olie en wat geraspte kaas op de soep, of wat verse groene kruiden op het vlees.
Anna Lee's tips (in het Engels) vind je hier.
Fotocredits: still uit video.
Zo! Die kan ik in mijn zak steken! Dank je, Kloot en Pollemans, mijn dag kan niet meer stuk. :-)
Ik denk wel dat ik weet waarom jullie mijn foto's goed vinden. Ik doe niet aan tierelantijntjes en truttigheden. Zo denk ik vaak als ik die overgestyleerde foodfoto's zie :
1. Waarom staat dat bord op de vloer?
2. Had je niet even een doekje over die "vloer" kunnen halen?
(maar ja, dat is een uit de hand gelopen tip 4)
3. Waarom ligt er een dweil of theedoek half onder dat bord?
4. Waarom ligt er een takje rozemarijn of rauwe champignon op tafel?
5. Waarom is het wit zo uitgebeten?
Maar ach, uiteindelijk vind ik die foto's ook gewoon mooi en uitnodigend. Het zou echt retesaai worden als iedereen zich alleen maar focust op het eten zelf. Veel eten is gewoon niet fotogeniek, dan kun je met wat leuk servies er toch nog iets uitnodigends van maken.
En dat ik niet loop te friemelen met een pincet en kwastje komt vooral omdat ik niet van koud eten houd en dus gewoon snel wil eten. Maar ook omdat ik denk "hoe meer tijd ik eraan besteed hoe meer ik me kritiek aan moet trekken als het niet perfect op de foto staat". Nu doe ik maar wat en in tegenstelling tot Pollemans werk ik bijna alle foto's wel bij in fotoshop. Gewoon omdat ik een te slechte fotograaf ben om de belichting vooraf goed in te regelen. Of omdat ik te gehaast was die ene druppel weg te vegen. Of omdat ik geen geld over heb voor borden met een rand van 30 cm. Ik ben dus gewoon laf: complimenten neem ik gretig aan, maar bij kritiek verschuil ik me achter de woorden "ik ben maar een amateur met een amateur cameraatje".
En mijn foodfototip : nooit flitsen.