Een regelmatig eetpatroon met drie maaltijden per dag en twee tussendoortjes kan ertoe bijdragen dat zelfs kinderen met een genetische aanleg om dik te worden niet dikker worden dan hun leeftijdgenoten. Fins onderzoek bij 4.000 deelnemers die van voor hun geboorte tot hun 16e gevolgd werden, wijst dat uit.

Een regelmatig vijf-eetmomentenpatroon kon geassocieerd worden met een verminderd risico op overgewicht en obesitas bij zowel jongens als meisjes en een verminderd risico op buikvet bij jongens. Bovendien leek het regelmatige vijf-eetmomentenpatroon het BMI-verhogende effect van de genetische varianten af te vlakken. Onregelmatig(er) eten, zoals het ontbijt overslaan, resulteerde in een hogere BMI en grotere buikomvang. Ook te zware ouders verhoogden het risico op obesitas bij kinderen.

"Deze uitkomsten benadrukken het belang van een vroege gezinsaanpak om kinderobesitas tegen te gaan. Verder is het belangrijk te weten dat een genetische aanleg voor dikte beïnvloed kan worden door je leefstijl, zoals regelmatige eetmomenten", zegt Anne Jaaskelainen, onderzoeksleider van het onderzoek, op AFN.