Australische onderzoekers hebben onderzocht of het mogelijk is het lichaam meer insuline te laten produceren door de vethuishouding in de cel te veranderen. Dat zou de mogelijkheid openen voor toekomstige diabetes-behandelingen. Het onderzoek is gepubliceerd in Diabetologia.

De onderzoekers richtten zich op de zogenoemde 'lysosomen' in beta-cellen in de alvleesklier. De lysosomen regelen de afbraak van ongewenste vetten en eiwitten binnen de cel tot structuren waar de cel wel wat mee kan. Het onderzoek liet zien dat de lysosomen die het onmogelijk wordt gemaakt vet af te breken zorgen voor méér insuline-afscheiding door de beta-cellen.

"Vetmoleculen zijn niet de inerte 'blobs' die je zou denken - ze kunnen zich aan eiwitten binden en deze activeren, waardoor ze een hele reeks gebeurtenissen verderop in de keten in gang zetten", zegt onderzoeker Gemma Pearson in AFN. "Het goede nieuws is dat dit specifieke pad alleen op glucose reageert. Daardoor produceert de beta-cel alleen insuline als er voedsel aangeboden wordt, en niet de hele tijd door."

Een (toekomstig) pilletje om je vethuishouding te reguleren helpt straks mogelijk ook nog tegen diabetes. Te mooi om waar te zijn