image


Zaterdag besprak foodlog.nl hier een gevaarlijk bericht in Telegrof-stijl. Diezelfde dag stond bovenstaand berichtje in de Volkskrant. Op verschillende serieuze internationale sites werd het nieuws eerder vorige week al gebracht.

Je kunt even luisteren hoe The Lancet er zelf in een podcast voor het 'gewone' publiek over rapporteert. Hier kun je de samenvatting van het onderzoek nalezen. Hier het volledige onderzoek.

Als je goed leest of luistert, zul je horen dat er geen enkel bewijs is dat je kanker krijgt omdat je dik bent. Dikte en kanker komen samen voor. Er is zelfs sprake van een lineaire relatie tussen toenemende vetbuik en de incidentie (het voorkomen) van specifieke vormen van kanker.
Je krijgt echter geen kanker van dik zijn. Dat bewijst het onderzoek echt niet. Misschien komen kanker en vetbuik voort uit dezelfde oorzaak. Maar welke dan? Het antwoord is nog altijd niet gegeven, maar de conclusies voor het publiek zijn inmiddels duidelijk. Vette mensen zorgen voor meer kanker. Meer kanker kost meer. Vette mensen moeten extra belasting of premie betalen of maar in hun eigen bed ziek zijn en doodgaan.

Dit soort regelrechte feitenmoorden loopt zo langzamerhand de spuigaten uit. Waarom laten wetenschappers zich niet horen met de boodschap dat ze in bescheidenheid hun werk doen en hard moeten werken om überhaupt aan deze gegevens te kunnen komen? Hier wordt dan vaak gezegd: omdat de pers toch niet luistert. Natuurlijk luistert die wel als iemand zich eens flink boos maakt. Da's sappig nieuws! Om het nieuws van het geciteerde berichtje weer op z'n pootjes te laten landen: het is net zoiets als de relatie tussen het voorjaar, insecten, wurmpjes en jonge vogeltjes.
Die wurmpjes worden niet geboren en er zijn niet meer vliegen omdat er jonge vogeltjes zijn. De bindende factor is het voorjaar waarin de temperatuur weer stijgt zodat er zowel wurmpjes en vliegjes als kleine vogeltjes komen. Bij toeval op hetzelfde moment. En ja, kleine vogeltjes die in de winter geboren worden gaan dood. Daarom leggen verstandige oudervogels in de winter geen eieren. Dat wel. De exemplaren die dat wel doen krijgen nl. geen nageslacht en verdwijnen dus. De natuur is heel efficiënt en hoeft daar niks voor te doen. Domoren verdwijnen snel van het toneel.

De epidemiologen achter het onderzoek kennen hun eigen grenzen (hopelijk) wel. Maar de krant - in het dubieuze gezelschap van die serieuze sites - heeft daar duidelijk geen boodschap aan. Die is opgehouden met nadenken over wat er nou eigenlijk beweerd wordt en wat dat zou kunnen betekenen.