Mijn bord was gistermiddag was schoon leeg. Helemaal schoon gepoetst door ondergetekende. Met een stuk erg OK Frans brood van een bakker die zelf bakt.
Erop lag een simpelweg in een heel klein beetje boter gebakken 'saucisse fraƮche' (van die verse worst die je in Frankrijk aan de meter koopt, met een knakworstachtige diameter - mij doe je er meer plezier mee dan met een biefstuk), zelf gemaakt door een slager (Eric Grimonpoint) die het hele varken weet te verwaarden en er daarom ook een geweldige worst uit weet te draaien.
Daarbij gingen de resten van een al eerder gewokbakte paprika in de boter. Nu alleen even in de pan gegooid. Het genoemde brood erbij. Zeg maar een derde stokbrood (type 'flute'). Totale doorlooptijd: 6 minuten. Totale werktijd: 1,5 minuten. Vaat: 1 pan, 1 bord en 1 mes en vork + vleestang (om de worst niet lek te prikken).
De katten en ik vechten om het laatste: de jus van de worst en de paprika. Goed beschouwd het lekkerste, want meest subtiel smakende deel van de hele maaltijd. Wie het wegspoelt in de gootsteen is een oen en begrijpt er niets van. Van verwaarden.
Daarom kregen onze drie katers een stukje worst en wasten zij zich tevreden. Ik nam de overblijvende sappen. Hmmm.
Probeer het maar niet met je K&K-tje ;-) (duurder, 5 minuten opwarmtijd en dezelfde vaat, op de pan en vleestang na; maar wie heeft er nou geen ultrazuinige vaatwasser?)
Franky, eerst goed lezen, zie de aanhalingstekens in mijn post, ik vind snuiten ed ook geen afval.
Mijn punt is dat je worst voor 2,99 per kilo in de winkel ziet. Dat kan niet als je alleen spierweefsel afsnijdsels gebruikt lijkt me. Ik gebruik altijd een procureurstuk met een stuk buik voor het vet. Goedkope delen van het varken, nekvlees en rugvet wordt in oude worstboeken voorgeschreven. Rugvet kan ik echter niet makkelijk krijgen, misschien omdat de varkens tegenwordig te mager zijn. Wel een stuk meer dan 2.99 per kilo. In oude recepten zie ik voor verse en droge worst nooit kopvlees en snuiten, waarschijnlijk omdat het te zacht is.
Er gaat natuurlijk water door de worst maar ik snap niet hoe je zonder het "restmateriaal" te gebruiken worst kunt maken voor 2.99.
Misschien dat de worstmakers van de kiloknallers hun receptuur met ons willen delen?