Bijzondere conclusie: de natuur is op regelrechte verspilling ingericht. En wij hebben het over duurzaamheid als synoniem voor zuinigheid. Missen we misschien ergens een afslag?
Persbericht, 28 augustus 2008
VEGETARIËRS ZITTEN ER WARMPJES BIJ
Grazers krijgen airmiles bij plantenkost
NIEUWERSLUIS (Utr.) – Warmbloedige dieren gebruiken erg veel energie. Vaak wel vijf keer zoveel als koudbloedigen. Biologen hadden tot nu toe geen logische verklaring hoe deze energieverspillende leefwijze ooit heeft kunnen ontstaan. Een studie van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) geeft een compleet nieuw inzicht bij de discussie over de evolutie van warmbloedigen. NIOO-onderzoekers Marcel Klaassen en Bart Nolet ontdekten dat grazers grote hoeveelheden groenvoer moeten opnemen om aan voldoende eiwitten te komen en daarbij automatisch veel brandstoffen binnen krijgen. Die energie kunnen ze als een soort airmiles vrijelijk besteden. Zo zouden vegetariërs hun lichaamstemperatuur vrijwel kosteloos kunnen ophogen.
Het verbluffende inzicht dat het energieverbruik tot op zekere hoogte gratis is voor planteneters op het land verkregen Klaassen en Nolet door stoichiometrisch onderzoek. Bij deze uit de chemie overgenomen ‘behoudswet van chemische elementen’ berekenen ecologen hoe de stofstromen in organismen of ecosystemen plaatsvinden. Ze kijken bijvoorbeeld hoeveel koolstof, stikstof, zink of fosfor een dier binnenkrijgt met zijn voedsel en wat hij daarmee doet. Dat klinkt vrij ingewikkeld, en de berekeningen zijn ook behoorlijk complex, maar de uiteindelijke uitkomsten zijn vaak verrassend simpel. De resultaten van het doorrekenen van de voedselopname van planteneters op het land komen volgens Marcel Klaassen kortweg op het volgende neer: “Bij het eten van planten is vooral de verhouding tussen de elementen koolstof (C) en stikstof (N) van belang.
Vreemd genoeg is nog niemand eerder op het idee gekomen dat het begrazen van landplanten gekoppeld is aan een hoog energieverbruik. Eerder stoichiometrisch onderzoek kwam tot de conclusie dat landplanten überhaupt geen gunstige voedselbron zijn en dat planteneters daarom enorm kieskeurig moeten zijn met welke planten ze eten (wat volgens hen weer een reden was waarom de aarde zo groen is). Bij dit onderzoek waren echter voornamelijk koudbloedige planteneters onder de loep genomen. Door ook vogels en zoogdieren in het onderzoek te betrekken en goed te kijken naar het energieverbruik kwamen Marcel Klaassen en Bart Nolet tot de heel andere conclusies. Hun bewijs dat de doorsnee plantenkost op het land prima bruikbaar is voor warmbloedige dieren en vogels is gepubliceerd in het augustusnummer van Ecology Letters. Dat het blad onder de indruk is van het prikkelende nieuwe inzicht van de NIOO-onderzoekers blijkt wel uit het feit dat ze het op de voorkant hebben gezet.
Het NIOO is het onderzoeksinstituut voor ecologie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het bestaat uit drie centra: voor ecologie van kust en zee, van het zoete water en van het land. Bij het NIOO werken ongeveer 250 mensen..
Voor meer informatie: prof. dr. Marcel Klaassen, werkgroepleider Plant Dier Interacties van het NIOO-KNAW, tel. 0294-239317 / 06-51193157
Helemaal eens ben ik het met Ewout. Varkens als afvalverwerkers. Ideaal. Ze zouden als zodanig weer in ere hersteld moeten worden. En dan gehouden moeten worden, dicht bij het afval in plaats van met afval te slepen.
En ik heb met te zeggen dat varkens graag gras eten niet bedoeld dat ze maar moeten gaan grazen als schapen.
Ik merkte het op toen ik varkens hield in ons dorp. Mensen die hun erfjes bijhielden brachten het groenafval naar de beesten. Het langere gras, met zeis of sikkel gemaaid vonden ze heerlijk. Kort gras uit grasmachines hadden ze niet graag.
Dirk Jan Polak, ik zeg nergens dat varkens zonder dierlijk eiwit kunnen. Daar weet ik helemaal niets van. Wel weet ik dat het verboden is om slachtafval in het mengvoer te verwerken. Het mag niet meer sinds de schrik om de gekke koeienziekte.