Kippenman en boerenbestuurder Hugo Bens twitte dat hij dat niet zo verstandig vond. Te snel, vond hij net als bewindsvrouw Sharon Dijksma, zou leiden tot kippenleed. 'Bloedbaden', noemde Dijksma het zelfs. Bens hield het rustig en schreef: "het moet wel kunnen met hele snavels. Een snel verbod kan ernstige welzijnsproblemen veroorzaken."

Daarop vroegen wij Bens of hij dacht dat 'gewone mensen' dat ook zouden begrijpen.

Nee, zei @lientje67 die schrijft voor een landbouwblad, "die weten sowieso nulkommanul van snavelkappen bij pluimvee". Wij vroegen haar of ze dan 17 miljoen Nederlanders naar de snavelkapschool zou willen sturen.

Vandaar de vraag aan u: moet Nederland naar school of moeten de snavelkappers hun snavel houden?

Snapt u het probleem?

Het is een duivels dilemma. Als je stopt met snavels kappen, moet je het hele houderijsysteem waar je decennia lang aan hebt gewerkt, veranderen. En dat met van die klote beesten die elkaar bij het minste of geringste helemaal doodpikken. En als kippenboer weet je dat je nog minstens een decennium werk hebt om die moordmachines weer een beetje in toom te krijgen door ze te slim af te zijn. Het is zelfs niet ondenkbaar dat het wel 20 jaar gaat duren. Dan kost het vele tientallen miljoenen dieren, die een moorddadige dood zullen sterven.

Nou .... Renger Witkamp, hoogleraar in de voedingsleer, twitte dat hij er niks van snapte. Dicht in de buurt van zijn werkplaats Wageningen ziet hij duizenden ongekapte kippen die elkaar met rust laten. Hoe kan dat, vraagt hij zich af.

Nederland, weet u wat u wilt of roept u maar wat? U mag immers beslissen. U gaat niet voor niets naar de stembus. Daarmee kiest u zowel de regering als het parlement dat de regels maakt, ook al denken boeren daar kennelijk het hunne van.

Fotocredits: Pet Rooster, Thomas Hawk