We wijdden er een milde recensie aan. Internist Frank van Berkum kwam met een gevatte kritiek. Public health expert Jaap Seidell deed er een uitspraak over. Verburgh reageerde zelf op Foodlog. De Universiteit van Antwerpen noemde het boek van zijn alumnus 'gevaarlijk'. Het Nederlandse Voedingscentrum zette de aanval op het boek in. Paleo-activist Melchior Meijer die het boek eerst maar niets vond, ging het van de weeromstuit verdedigen.
Gisteravond was Verburgh te horen bij Pauw & Witteman. Vandaag maakt wetenschapsredacteur Mudde van de Volkskrant het boek met de grond gelijk. Hij noemt de wetenschappelijke basis voor de Voedselzandloper 'lariekoek'. Verburgh doet uitspraken met een stelligheid die niet kunnen kloppen en een schijnprecisie die in geen enkele life science kan opgaan op de manier die hij suggereert.
Niettemin zeggen mensen baat te hebben bij zijn boek. Zou zo'n boek misschien toch werken, niet om wat er in staat maar omdat het mensen tot een nieuwe discipline brengt?
Vandaar onze vraag: baat of schaadt het boek van Verburgh?
De Voedselzandloper is via deze link te bestellen bij Bol.com.
Fotocredits: still, Journaal 7
Toen er bij mij in mei 2014 een alarmerend hoge bloeddruk werd vastgesteld en zware DM2, ben ik van de ene op de andere dag radicaal van eetpatroon veranderd - aan de hand van de Voedselzandloper. Domweg omdat een bespreekexemplaar van dat boek nog op m'n bureau rondslingerde.
Ik kan natuurlijk (nog) niet inschatten wat ik te danken heb aan Verburgh's adviezen en wat aan de voorgeschreven medicatie (Metformine en Lisinopril), maar e.e.a. had al binnen twee weken verbijsterend resultaat. Een gewichtsafname van 107 naar 101 kilo, een halvering van de glucosewaarde in nuchtere staat (van 16 naar 8 mmol/l) en een kapitale normalisering van de bloeddruk 154/110 naar 120/80. De grootste winst: veel meer energie en vrolijker, geen moment honger. Bovendien blijk ik als geboren smulpaap nog steeds ruim aan mijn trekken te kunnen komen, ook zonder aardappelen, rijst, pasta, brood - melkproducten en alcohol. Alleen die met ongezoete Alpro bereide havermout voor het ontbijt was even wennen, maar daar weet ik na twee weken ook al een lekkernij van te maken, door toevoegingen.
Het mag duidelijk zijn dat ik geneigd ben Verburgh meer dan het voordeel van de twijfel te geven; ik heb er geen moment meer over gedacht om ook maar iets te doen met de (op de Schijf van Vijf) gebaseerde voedingsadviezen van de diëtiste naar wie de huisarts mij had doorverwezen.
P.s.: overigens meldde ik mij aanvankelijk bij de huisarts wegens steeds hinderlijker wordende gewrichtspijnen. Die zijn nu bijkans als bijverschijnsel verdwenen, behalve wat last van m'n polsen - maar dat wijt ik aan de dagen dat ik soms wel tien uur op het tikmasjien zit te hakken.