Het blijkt dat 89% van de Europese watervoetafdruk gebruikt wordt voor de productie van landbouwproducten. Vlees is daarin een grote waterslurper, net als suiker- en oliën overigens. De onderzoekers verdeelden Europa in 4 regio's - conform de eetgewoonten - om vervolgens de watervoetafdruk te berekenen voor het huidige dieet, een 'gezond dieet' (met minder suiker en olie) en een vegetarisch dieet,
In alle vier de regio's heeft een vegetarisch dieet de kleinste watervoetafdruk. Indien er gekeken wordt naar het huidige dieet, scoren 'noord' en 'zuid' het laagst. Overgaan op een gezond dieet zou de watervoetafruk van noord met 3% verlagen, maar overgaan op een vegetarisch dieet zou maar liefst 32% schelen. Voor de regio 'west' zijn de getallen respectievelijk 26% (gezond dieet) en 41% (vegetarisch dieet). Voor 'zuid' ligt dat anders: daar is de huidige watervoetafdruk het hoogste. Overstappen op een gezond dieet deed het waterverbruik met 30% dalen, een vegetarisch met 41% - ook omdat in het zuiden opvallend veel vlees gegeten wordt (58,9 kilo per persoon per jaar). In 'oost' wordt betrekkelijk weinig vlees gegeten, daar levert overstappen op het gezonde dieet 11% waterwinst op en een vegetarisch eetpatroon 27%.
weet ik niet Jos, mijn veldervaring was in Afrika met irrigatie van gewassen (waarbij pas veel later bleek dat dat ten koste ging van weidegronden, patronen en drinkplekken van veetelers, daar schrokken we toen wel van) en van rijst in indonesie. ranches en feedlots ken ik eigenlijk alleen van zien vanuit de bus, en van wat lezen en berekeningen achteraf. gisteren kwam ik erachter dat een foodlog draadje van 8 febr 2011 ook al over de waterfootprint van Hoekstra's rundvlees ging ,''wonderbaarlijke waterverdwijning" geheten, met 105 reacties, ook van rundveeimporteur Povinho (= jack), misschien aardig om daar ook eens te neuzen. wie toen ook prominent aanwezig was: hendrik kaput, grote afwezige sinds de verbouwing.