Wim Hooijmans, hoofd marketing en communicatie bij het Hoofdbedrijfschap Ambachten, denkt dat het aantal ambachtelijke bedrijven vooral is toegenomen omdat 'kwaliteit weer op prijs wordt gesteld en de consument bereid is daarvoor te betalen'. Dat kan natuurlijk net zo goed voor de ambachtelijke slager gelden, stelt de KNS.
bron: Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie met dank aan food holland
Dat bericht agripress.be Hoe komt het nou dat andere speciaalzaken het beter doen dan slagers? Ik heb er een simpele verklaring voor. De supermarkten verkopen biefstuk en karbonades en ... de slager ook. De zuivelspeciaalzaak verkoopt Boeren Beemster en Jan Dirk van de Voort. De supermarkt niet. De groentenspeciaalzaak verkoopt verschillende soorten radijzen, ronde en lange courgettes, lange en korte komkommers en de supermarkt niet. Heb ik gelijk?
Een andere reden is dat de verschillende instanties maken het verdomd moeilijk om in te stromen in het vak.
Ik ben twee jaar bezig geweest om een bedrijf op te zetten die biltong (Zuid Afrikaans gedroogd rundvlees) en verse worst maakt. Het zou de bedoeling zijn om na een tijdje verder te gaan met het vervaardigen van andere ambachtelijke vleeswaren.
In die tijd heb ik ontelbaar keren contact gezocht met o.a. het KNS, VWA, Hoofdbedrijfschap Ambachten, Productschap Vlees, Vee en Eiren, KvK, om informatie in te winnen over waar ik aan moet voldoen, opleidingen die ik zou kunnen volgen, mensen met wie ik een gesprek zou kunnen voeren over het vak en het opzetten van een bedrijf, en op één persoon bij het VWA na, heb ik geen hulp of informatie gekregen.
Ik heb aangeboden om langs te komen, te betalen voor hun tijd, noem maar op, maar er wordt altijd beloofd dat iemand zou terug bellen, of informatie sturen, maar dan hoor je niets. Herhaaldelijk bellen, mailen en schrijven haalde niets uit, behalve "Kijk op onze website meneer", of een hele mooie van het VWA - "We zijn een controlerende instantie, geen adviserende instantie, wij zullen het achteraf controleren".
Uiteindelijk heb ik de Britse autoriteiten benaderd en zonder problemen hun (heel helder geschreven) tips en interpretaties van de Europese richtlijnen kunnen bemachtigen.
Met dit informatie en na het lezen van aardig wat Nederlands publicaties op dit gebied heb ik dit jaar de gok gewaagd en voor veel geld een werkplaats ingericht, maar het blijft een enorme risico. Ik ben dus benieuwd wat ik te horen zal krijgen wanneer het VWA uiteindelijk langskomt.