Warenhuisketen V&D heeft vandaag van de rechtbank in Amsterdam uitstel van betaling gekregen. Afgelopen maandag bleek de nieuwe eigenaar Sun Capital onverwacht niet bereid te zijn een tegenvaller op te vangen. De aangestelde bewindvoerders zullen de mogelijkheden voor een (gedeeltelijke) doorstart in kaart brengen of een faillissement aanvragen. Terwijl zij aan het werk zijn, blijven de 62 filialen van V&D en 250 vestigingen van La Place open. De webshop is wel gesloten.

Sinds 2014 is V&D aan het kwakkelen. Dit voorjaar deed John van der Ent, CEO van V&D, nog vol enthousiasme zijn strategie uit de doeken om de verlieslijdende warenhuisketen weer in de zwarte cijfers cijfers te krijgen. In die plannen speelden de La Place restaurants een prominentere rol binnen de winkels. Alles was er op gericht in 2016 break-even te draaien en in 2017 weer winst te maken.

Het warme winterweer en een aantal incidentele tegenvallers zorgden de laatste maanden voor een "omzetval en een oplopend liquiditeitstekort", liet V&D vandaag weten. Volgens betrokkenen zou 2015 een verlies van zo'n €40 miljoen opleveren. Sun Capital, dat deze zomer nog €47 miljoen in V&D stak om de winkelketen weer 'lucht' te geven, trekt er nu volledig onverwacht de stekker uit.
Bron: Het Financieele Dagblad - Eigenaar laat warenhuisketen V&D vallen