Bij een aantal vestigingen van Leclerc in Lamballe, Dinan, Pléneuf, Guingamp en Saint-Brandan gingen abris met winkelwagentjes door de acties totaal in vlammen op. De brandweer en gendarmerie konden een aantal wagentjes redden van de vlammen. Met een hogedrukspuit konden ze weer gereed gemaakt worden voor de zaterdagse boodschappen van het publiek. Dat meldt en filmde Ouest-France.

Reden was de weigering van supermarktketen E.Leclerc om afgelopen week aanwezig te zijn bij een overleg met minister Le Foll van landbouw om de varkenscrisis als keten op te lossen. Leclerc weigert steevast het boerenprobleem op zijn nek te nemen en deed dat ook ditmaal. De Franse varkenshouderij is geconcentreerd in Bretagne en gaat al jaren slecht. Inmiddels sloten slachterijen en zijn de boeren op de bodem van hun financiële mogelijkheden aangekomen.

Omdat de emoties hoog oplaaien, stichtten ze brand en bekladden ze de ruiten van de winkels alsmede die van belendende panden. Zo werd ook een pizzeria beschuldigd van 'margediefstal'. Op de ruiten van de winkels schreven de boeren 'varkensvlees voor €2', de prijs die ze nodig hebben om te kunnen voortbestaan.


Des abris de chariots brûlés par des... par OuestFranceFR


Het wegvallen van Bretagne zou Vion kunnen helpen. Het wegvallen van Vion en Bretagne samen, zou opeens een geheel nieuwe marktsituatie kunnen creëren
Leclerc heeft aangifte gedaan tegen de boeren bij de politie.

Mogelijk omslag naar vraagmarkt
Vanuit de verwerkende industrie is de vrees voor fors stijgende varkensvleesprijzen te horen. Als de Franse boeren failleren komt er forse druk op de markt te staan. Gelijktijdig wordt met argusogen gekeken naar de positie van de nog altijd in grote moeilijkheden verkerende Nederlandse slachter Vion. Het wegvallen van Bretagne zou Vion kunnen helpen en de varkensprijzen voor Hollandse, Duitse en Deense boeren duidelijk verbeteren. Het wegvallen van Vion en Bretagne samen, zou opeens een geheel nieuwe marktsituatie kunnen creëren, waarin de markt omslaat van een aanbod- naar een vraagmarkt met hoge prijzen.

Fotocredits: still, Ouest-France