In de Ondertussen van woensdag 18 maart vallen mij deze berichten op:

- vanille is - na saffraan - het duurste specerij ter wereld geworden (Australian Food News). En dat hebben we aan onszelf te danken. De laatste jaren is er een sterke voorkeur ontstaan voor ‘natuurlijke’ producten, het liefst zonder enige vorm van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Bedrijven als Nestlé, Unilever en Mars spelen handig in op de ‘natuurlijke’ trend om consumenten aan zich te binden. In combinatie met een aantal misoogsten ontstaan er wereldwijd grote tekorten en stijgt de prijs van vanille tot ongekende hoogten. Carol McBride, manager US Vanilla Category bij Symrise zegt hierover: “the amount of vanillin in all the vanilla beans in the world is not sufficient to flavour everything that everyone wants to flavour with vanilla.” We kunnen drie dingen doen. Accepteren dat onze vla, ijs, cake enzovoorts grotendeels door kunstmatige smaakstoffen op smaak worden gebracht. Accepteren dat er minder producten met vanillesmaak verkocht zullen worden. Of tien euro neerleggen voor een vanille cake.

- rioolwater kan jaarlijks €150 miljard per jaar opleveren (Het Financieele Dagblad). In wc-papier zit namelijk een waardevolle stof, cellulose. Daarom haalt een Nederlandse installatie in Noord-Holland sinds een paar jaar papiervezels uit het riool. Die worden onder meer gebruikt voor de productie van kunststof kozijnen, picknicktafels en als vulstof voor asfaltwegen, zoals de Gooiseweg aan de Ringweg A10 in Amsterdam. Zo blijkt het massaal hamsteren van wc-papier toch ergens goed voor.

- sinds maandag geldt tussen 06:00 en 19:00 uur de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur op alle Nederlandse snelwegen. Uit onderzoek van de NRC (gebaseerd op gegevens van de NDW) blijkt dat 95% van de Nederlanders zich netjes aan de maximumsnelheid houdt. En dat terwijl de snelwegen in verband met het massale thuiswerken toch een stuk rustiger zijn en uitnodigen tot harder rijden. Wellicht leidt de uitbraak van Covid-19 tot een besef van de kwetsbaarheid van mens en aarde.

Nederlanders blijven massaal hamsteren, terwijl de prijzen van de boeren verder kelderen. Farmers Defence Force belooft er alles te doen om de ‘veroorzaker’ van het probleem in beeld te brengen en aan de schandpaal te nagelen (Het Financieele Dagblad). Wij legden gisteren uit, wat de dalende prijzen veroorzaakt en onder welke voorwaarden ze weer zullen stijgen.
De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen geeft aan dat het nog weken kan gaan duren om de 200.000 Nederlanders die nu vastzitten in het buitenland terug te halen naar Nederland (NOS). In tijden van crisis is er ook positief nieuws. Zo bieden tienduizenden Nederlanders online hulp aan, maar hoe wordt het aanbod en de vraag goed gematcht? Boudewijn Wijnands lanceerde maandag het platform Coronahelpers. Vanuit het platform worden alle hulpaanbiedingen gekoppeld aan mensen en organisaties die op hulp zitten te wachten (NRC). Behoefte aan lekker eten, maar thuis in quarantaine of weer achter het net gevist in de supermarkt? Geen zorgen, toprestaurants bezorgen nu ook aan huis, zoals restaurant Rijks, met een Michelinster (AD). Alle reden voor een culinair feestje in huis. Onderwijl treurt Cosun, Nederlands grootste coöperatieve akkerbouwbedrijf (suikerbieten en aardappelen/frites). De sluiting van horeca en het afblazen van evenementen, betekent een grote klap voor de verkoop van onder meer frites en frisdrank (Boerenbusiness).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!