De aardappel behoort tot de familie van de nachtschadeachtige, waarvan ook de tomaat,aubergine en de paprika en rode peper deel uitmaken. Aardappels zijn verdikte delen van de stengel van de aardappelplant.

Eén pootaardappel brengt gemiddeld vijftien aardappelen voort.
De neutrale smaak,de hoge voedingswaarde en het feit dat ze het gehele jaar door verkrijgbaar zijn maken aardappelen tot een gewild voedingsmiddel..

De Voedingswaarde
De grondsoort waarop de aardappel wordt geteeld is bepalend voor de hoeveelheid zetmeel die ze bevatten. Aardappelen op kleigrond bevatten in verhouding veel zetmeel. We zeggen dan dat de aardappel bloemig is. Aardappelen van zandgrond bevatten daarentegen weinig zetmeel. Deze aardappelen koken niet tot matig bloemig.

Aardappelen zijn calorie-arm.
Ze bestaan voor ca. 77% uit Water
17% koolhydraten(zetmeel)
2% eiwit

Koolhydraten zijn belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam. Aardappelen zijn verder rijk aan vitaminen B1,B2 en FCD en de mineralen calcium, kalium, ijzer en fosfor.
Vooralnieuwe aardappelen bevatten veel vit.C.
Hoe langer de aardappelen in opslag bewaard worden hoe minder de vitamine C wordt.

De inkoop

De soort
Afhankelijk van het ras hebben aardappelen bepaalde eigenschappen. Sommige zoals de Eersteling koken vast terwijl de Eigenheimer bloemig kookt. Een Doré kan goed machinaal geschrapt worden terwijl bij de eigenheimer hiervoor de ogen te diep liggen. Een aantal rassen kun je lang bewaren zoals de Irene, de Alpha moet je weer snel verwerken.

Klei aardappelen hebben een hoog zetmeelgehalte. Zandaardappelen een laag en veenaardappelen hebben een zeer hoog zetmeelgehalte. Afhankelijk van de manier van bereiding en het eindproduct kunnen we dus keuzes maken tussen aardappelen die uiteenlopen van zeer bloemig tot vrij vastkokend.
Rassen
· Adora · Agata · Agria · Aladin · Alexia · Alpha · Almera · Amalia · Amorosa · Ampera · Annabelle · Anosta · Aphrodite · Appell · Arcade · Ariëlle · Arinda · Armada · Arnova · Arrow · Artemis · Asterix · Aveka · Aziza · Belana · Berber · Bildtstar · Binella · Bintje · (Friese) Borgers · Bright · Carlita · Charlotte · Cilena · Colmo · Corne de Gatte · Cosmos · Delianne · Desirée · Diamant · Ditta · Donald ·· Dura · Eigenheimer · El Paso · Elisabeth · Escort · Estima · Exempla · Fianna · Finka · Folva · Fontane Fresco Gloria · Gourmandine · Hansa · Hermes · Impala · Junior · Innovator · Irene · Jaerla Kondor · Konsul · Lady Rosetta · Latona · Leoni · Leyla · Madeleine Malta Marabel · Maranca · Marfona · Maritiema · Markies · Marlen · Matador · Milva · Minerva · Miranda · Monalisa · Mozart · Murato · Nena Nicola Nomade Opperdoezer Ronde Picasso · Première · Producent · Quarta Raja · Rapido · Ratte · Red Baron · Redstar · Riviera · Rode Pipo · Roko · Romano · Rosa · Rosella · Roseval · Rubinia · Russet
Burbank · Santé · Saturna · Seresta · Signum · Sinora · Sirco · Sofia · Sprint · Spunta · Stirling · Timate · Turbo · Ultra · Van Gogh ·Victoria · Virgo · Vitesse · Vivaldi · Zafira

Wat zijn nieuwe aardappelen?

Nieuwe aardappelen van nieuwe oogst zijn vooral geschikt voor direct gebruik. Ze worden geoogst als ze nog niet helemaal uitgegroeid zijn en hebben een erg dunnen schil. Deze aardappelen importeert men vaak omdat de Nederlandse aardappelen dan nog in de grond zitten.

De eerste aardappelen van eigen bodem komen pas in juni op de markt.
De eerste aardappelen nieuwe oogst in maart komen uit Zuid-europeese en Noordafrikaanse landen zoals Egypte, Israël, Griekenland en Algerije. Toch zijn de geïmporteerde rassen wel een beetje Nederlands omdat deze aardappelen vaak geteeld worden van Nederlandse pootaardappelen die naar die landen geëxporteerd worden.

Zo wordt het Nederlandse ras Alpha op malta geteeld in de Middelandse Zee. De aardappelen die men daar uit de grond haalt, komen in februari of maart op de markt als Alpha’s of Malta’s. Wanneer ze aan het licht worden blootgesteld, kleuren de nieuwe aardappelen snel groen. Je moet ze daarom in een donkere ruimte bewaren.

De Kwaliteit
De minimum eisen waaraan een consumptie aardappel moet voldoen, zijn vastgelegd in de ‘landbouwkwaliteitsverordening Consumptie-aardappelen 1987’ Hierin staan kwaliteit- en sorteringseisen voor consumptieaardappelen. Deze verordening is vastgesteld door het
Productschap voor Aardappelen. Dit schap is ingesteld voor en door bedrijven die werkzaam zijn in de aardappelbranche (teelt, handel en industrie)

Naast de minimumeisen moeten goede kwaliteitsaardappelen:
- Een blanke schil hebben. Er mogen geen groene verkleuringen of blauwzwarte plekken zichtbaar zijn.
- Inwendig geen bruine harten of roestvlekken hebben
- Geen groeischeuren of spruiten hebben
- Egaal en glad zijn en zo min mogelijk pitten en ogen hebben.

Als je grote hoeveelheden aardappelen moet inkopen vraag de leverancier dan een monster van de aardappel aan het begin van het seizoen. Voor langdurige opslag ( een maand) kun je het beste de aardappelen kopen, die medio september of later geoogst worden.


De behandeling van aardappelen in de keuken
Twee vuistregels voor een goede behandeling van aardappelen.
1) let op de juiste manier van bewaren
2) let op verschijnselen van bederf


Aardappelen mogen geen groene verkleuring vertonen. Deze verkleuring wordt veroorzaakt door de schadelijke stof Solanine. Deze giftige stof komt voor in alle groene delen van de aardappelplant, maar ook in alle groen delen van de knol. Solanine veroorzaakt een bittere smaak.

De Opslag
De beste bewaartemperatuur is : 5-8 graden Celsius. Als je aardappelen bewaart bij een temperatuur beneden de 5 graden Celsius dan worden de zetmelen omgezet in suiker.

Aardappelen die je langdurig bewaart, kun je behandelen met een kiemremmend middel om spruitvorming te voorkomen. De hoeveelheid kiemremmend middel mag niet meer zijn dan 0.5% van de hoeveelheid aardappelen die je ermee wilt behandelen. Aardappelen die met een dergelijk middel zijn behandeld mag je pas drie maanden na behnadeldatum voor consumptie gebruiken.

Geschilde aardappelen.
Geschilde aardappelen die droog (zonder water) in de handel worden gebracht, bevatten het conserveringsmiddelsulfiet, dat de smaak en de voedingswaarde ongunstig beinvloed. Door het gebruik van sulfiet blijven geschilde aardappelen langer blank van kleur. Er mag maximaal 50milligram sulfiet per kilo geschilde aardappelen worden gebruikt.

De hoeveelheden sulfiet die gelden bij andere aardappelproducten zijn:
- Aardappelpuree max.100 milligram/kilo
- Geschilde aardappelen max. 50 milligram/kilo
- Door verhitting houdbaar gemaakte aardappelen max. 15 milligram /kilo