Het tweede arrondissement in Parijs is de enige Parijse wijk zonder fastfood-vestiging, en dat willen de bewoners graag zo houden. Donderdag zette Europarlementariër José Bové een nieuwe protestronde kracht bij. Bové bracht jaren geleden enige tijd in het gevang door nadat hij in Millau een McDonald's met een bulldozer had platgewalst. "Het doet me enorm genoegen om me tegen een McDo teweer te stellen voordat deze zelfs maar gebouwd is!", zei Bové bij deze in genoeglijke sfeer verlopen gelegenheid.

De Parijse gemeenteraad heeft al twee keer een bouwvergunning aan fastfood-concern McDonald's geweigerd. McDonald's wil op de hoek van de rue Réaumur en de rue des Petits Carreaux (IIe) een vestiging openen met 160 zitplaatsen over 3 niveaus. De burgemeester van het stadsdeel heeft de derde poging met een negatief advies doorgestuurd. Hij verdedigt de winkeliers en restauranthouders in zijn wijk tegen 'een merk dat een symbool is van de malbouffe'.

De bewoners van het arrondissement, verenigd in het Collectif quartier sans McDo, vrezen dat een fast-food vestiging "volledig afbreuk doet aan de wijk. [..] Wij houden van de rue Montorgeuil waar je restaurants vindt waar Balzac en Stendhal nog gegeten hebben en waar de geest van les Halles nog heerst", citeert de krant.
Bron: Le Parisien - José Bové ne veut pas d?un McDonald?s rue Montorgueil à Paris