Iemand die langzaam zijn maal nuttigt zal hier meer van genieten dan de snelle schranser. Dit concludeert René de Wijk in Food Hydrocolloids. De smaak en het gevoel van vla kunnen minutenlang in de mond blijven hangen. Hoe rustiger de mondbewegingen, hoe dikker de laag die de consument laat nagenieten, stelt De Wijk in universiteitsblad Resource.

Laagje
“De algemene indruk was dat het genot van eten na het doorslikken snel afneemt. Maar voedsel werkt nog heel lang na in de mond. Uit mijn onderzoek blijkt dat een laagje vla tot wel vier minuten in de mond blijft zitten en smaak afgeeft. Hoe dikker de laag hoe langer je kunt nagenieten van het toetje, zowel van het gevoel als de smaak”, zegt De Wijk die verbonden is aan de Agro-technology & Food Sciences Group van Wageningen Universiteit.

De mondbewegingen beïnvloeden de smaak. Hoe heftiger deze bewegingen, hoe dunnerde laag die in de mond achterblijft. Bewegingen na het slikken sorteren geen effect.

De Wijk dacht ook dat het bindmiddel invloed zou uitoefenen. “Wij hebben twee soorten vla getest, een soort met zetmeel en een met carboxy methylcellulose. Het idee was dat zetmeel in de mond wordt afgebroken door amylase in het speeksel, en dat het daarom een dunnere laag oplevert. Wij hebben weinig verschil gevonden en dat is onverwacht.”

Meer beleving door meer onderzoek
De wetenschapper verbaast zich dat industrie en instellingen maar weinig onderzoek doen naar de laag die voedsel in de mond achterlaat, terwijl die juist belangrijk is in de eetbeleving. “Bij het ontwikkelen van toetjes met weinig vet zal dus rekening moeten worden gehouden met de vraag hoe een dikkere laag gemaakt kan worden. Hierdoor blijft de consument het product net zo lekker vinden.”



bron: VMT