In de Ondertussen van zaterdag 7 december en zondag 8 december vallen mij deze berichten op:

- president Donald Trump vindt klimaatvraagstukken doorgaans maar flauwekul. Toch kan ook hij niet heen om het feit dat er af en te helemaal geen water meer uit de kranen komt. Met name in Californië is dat het geval. Het is het gevolg van verouderde waterleidingen waar niet meer in geïnvesteerd is, maar ook van teruglopende aanvoer van water als gevolg van het veranderde klimaat. Hoe dat ook zij, wat Trump betreft is er 'a situation' waar wat aan moet gebeuren: minder vaak naar het toilet en in ieder geval niet zo vaak doorspoelen. Tien tot vijftien keer omdat er te weinig druk is, dat moet afgelopen wezen (New York Times en Reuters).

- nog maar enkele decennia geleden was het water uit bijna alle rivieren op aarde gewoon drinkbaar. Zuiveringsinstallaties waren niet nodig. Dat zou weer moeten, vindt ecoloog Li An Phoa (de Volkskrant). Als 'wetenschapper in het wild' trekt ze de wereld over en doet watermetingen samen met wie ze waar ook maar tegenkomt. Zo raken haar gesprekspartners betrokken, want wat je echt ervaart, dat ga je koesteren. Begin met het rivierwater weer goed stromend te maken, zegt Phoa. Zorg voor toegankelijke oevers en maak ze zwem- en visveilig. En daarna weer drinkbaar. Dat moet zelfs kunnen met de Maas, Nijl of Yangtze.

- ook trouwen moet duurzaam. Trouw leert zijn lezers hoe dat moet. Een tweede, derde, vierde en liefst zesdehands jurk (want die draagt de bruid toch maar één keertje). Doggy bag voor de restjes van het diner of de receptie. En natuurlijk een locatie naast een goed met het OV bereikbare plek.

En voorts: een prachtige analyse van Jan de Vries over de uiteindelijke deal tussen de provincie Noord-Brabant en de boeren daar. Brabant zit al jaren met zijn boeren in de maag; de provincie koos voor strenger beleid dan Den Haag om een streep te zetten onder een boerenstand die zijn eigen trage logica van verandering volgde. Brabant wil sneller minder vlees, eieren en melk maken om het teveel aan mest terug te dringen. En nu is er opeens een oplossing waar iedereen zich in kan vinden omdat iedereen pijn heeft geleden en moest inleveren. Breekbaar en broos, schrijft De Vries. Maar ook: "Wie daar met een tractor overheen gaat walsen, neemt een grote verantwoordelijkheid op zich." Zo moet het; dat is moreel mensenwerk en houdt iedereen bij de les (Omroep Brabant).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!