Synthetisch lycopeen en lycopeen uit Blakeslea trispra mogen in bepaalde levensmiddelencategorieën als nieuw voedingsingrediënt in de Europese Unie worden toegepast. Hieronder valt ook de levensmiddelencategorie Vetten en Dressings.
De ondernemingen BASF en DSM Nutritional Product Ltd hebben officieel toestemming gekregen om synthetisch lycopeen als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen. Het verzoek om lycopeen uit Blakeslea trispra als nieuw voedselingrediënt in de handel te brengen was ingediend door Vitatene en hierop heeft de Europese Commissie geantwoord. Voor alle drie beschikkingen geldt dat de vergunning voor het gebruik van de verschillende lycopenen onder dezelfde voorwaarden wordt verleend.
Ook is vastgesteld dat de ondernemingen die lycopeen in producten willen verwerken een monitoringsprogramma moeten opstellen dat moet worden uitgevoerd bij het in de handel brengen van een levensmiddel met lycopeen. Dit programma omvat de verstrekking van informatie over de gebruiksniveaus van lycopeen in levensmiddelen. De Commissie moet de EFSA in 2013 raadplegen om de door het bedrijfsleven verstrekte informatie te toetsen.
bron: MVO Magazine met dank aan foodholland
Er zijn tig varianten denkbaar van C40H56, maar OK, er is er maar een die Lycopeen heet. Zie ook wikipedia.
De synthetisch-versus-natuurlijk-discussie heeft wellicht iets met de al genoemde (te grote??) zuiverheid te maken. In het geval van zuivere stoffen (een enkel molecuul) zou er geen verschil mogen zijn tussen synthetisch en gezuiverd natuurlijk. Anders wordt het met synthetische samengestelde producten. De volkorenmeel van AH zou ik hier al bijna onder willen scharen.