Minder vlees en vis eten, zoals de bedoeling is tijdens de Dagen Zonder Vlees, kan vooral voor kritische kleine eters een grote uitdaging zijn. De Belgische krant De Standaard komt met 5 tips om het tijdens die 40 dagen toch gezellig te houden aan tafel.

1. Bied keuze
Geef het kind gezonde alternatieven, waar hij of zij zelf uit kan kiezen. Een eenpansgerecht met veel ingrediënten door elkaar valt niet altijd in de smaak bij kinderen. Door losse bakjes op tafel te zetten met voedzame producten geef je het kind de mogelijkheid zelf naar eigen keus zijn bordje samen te stellen. Denk hierbij aan noten, olijven, stukjes hardgekookt ei, soepstengels met hummus, rauwkost of gekookte groente.

2. Varieer in vleesvervangers
Vlees kan op veel verschillende manieren vervangen worden. Varieer in broodbeleg of snacks zodat kinderen aan voldoende voedingsstoffen komen. Pindakaas of andere notenpasta’s, zonnebloempitten, sesamzaad, gedroogd fruit, eieren, yoghurt, olijven, havermout en cashewnoten zijn ideeën om de kinderen voor te zetten of te verwerken in maaltijden.
Vleesvervangers zijn ook een goede optie; ze zijn rijk aan eiwitten en de smaak is afgesteld op moeilijke eters.

3. Durf te smokkelen
Ook als kinderen niet dol zijn op peulvruchten, kan je deze wel verstoppen om toch de gunstige voedingsstoffen binnen te krijgen. Linzen vallen bijvoorbeeld nauwelijks op in spaghettisaus of tomatensoep. Bonen zijn te mixen tot een crème om risotto, pastasauzen en soepen romiger te maken. Kikkererwten vallen bij sommige kinderen goed in de smaak en dan is het is leuk om samen falafelballetjes hiervan te maken. Lusten je kinderen geen kikkererwten, dan bieden kant en klare falafelballetjes een uitweg, omdat ze er niet uitzien als peulvruchten.

Minder vlees en vis eten kan vooral voor kritische kleine eters een grote uitdaging zijn. Smokkel gerust met groententruukjes
4. Fixeer niet op vleesvervangers
Over het algemeen krijgen kinderen ruim voldoende eiwitten binnen, maar te weinig groente. Deze actie is een mooie gelegenheid om kinderen wat meer groente te laten eten. Trucjes hiervoor zijn:
- Verwerk groente in pastasaus of ovenschotels. Maak bijvoorbeeld spaghettisaus met stukjes groente in plaats van stukjes gehakt.
- Geef iedereen een pitabroodje of wrap en laat het vullen met bijvoorbeeld rauwkost, fetakaas of falafelballetjes. Een yoghurtsausje van half mayonaise en half yoghurt maakt het af.
- Wortel- en knolgroenten als zoete aardappel, pastinaak en rode biet vinden kinderen vaak verrassend lekker als ze in de vorm van dikke frieten in de oven geroosterd zijn. Eventueel kan er een sausje op basis van yoghurt bij om in te dippen.
- Stamppot is een gezellige winterse familiekost, waar veel groente in kan. Met een eitje of een tofu-worstje wordt het extra lekker.
- Pizza of quiche kunnen prima zonder vlees. Ook frittata, een Italiaanse groente-omelet, is een goed alternatief waarin veel verschillende groenten verwerkt kunnen worden.
- Flapjes kennen we met een vulling van appel, maar ook met groente is dit erg lekker. Meer dan wat groenten en fillo- of bladerdeeg is niet nodig en voor kinderen is het leuk om ze mee te helpen maken.
- Soep kan je dagelijks eten, zoveel valt daarmee te variëren. Verwerk er lekker veel groenten in en je hebt je eerste portie groenten al binnen.
- Kinderen houden over het algemeen meer van groenten met een bite dan groenten die glad en glibberig gekookt zijn. Venkel kun je zo uit het vuistje eten, net als spruitjes of koolrabi, verwerkt in een salade.
- Tijdens het koken kunnen de kinderen alvast wat toastjes maken met groenterestjes van de dag ervoor, eventueel met wat hummus. Zo zijn ze zelf creatief met het eten bezig en kan eventueel de eerste honger gestild worden.

5. Maak lekkere broodtrommeltjes voor de lunch
Er valt genoeg te variëren in broodbeleg, naast de vertrouwde boterhammen met kaas en chocopasta. De kans is groot dat kinderen vegetarische boterhamworst niet onderscheiden van het origineel. Pindakaas is bij veel kinderen populair, maar ook hazelnootpasta of amandelpasta vinden kinderen vaak lekker en zijn erg voedzaam. Sesampasta gecombineerd met jam valt ook bij veel kinderen in de smaak. Denk ook eens aan een plantaardige spread op basis van zonnebloempitten; het is vergelijkbaar met roomkaas, maar heeft net even wat meer voedingswaarde. Met een paar tomaatjes of een paar plakjes komkommer ziet de broodtrommel er ook nog eens gezellig uit.

Fotocredits: Radijs, Pixabay.