Voor bijna hetzelfde geld, negen euro kun je tijdelijk bij Lidl ook een kilo 'boerenschips' kopen uit de Hoekse Waard.
Chips voor negen euro per kilo, dat is me niet vreemd.
Maar boerenkaas?
michiel, tuinbouw en intensieve veehouderij ontvangen geen subsidies.
@Michiel, Te kort door de bocht. Niet lui en vadsig geworden. In stand gehouden. Je kunt hier marktwerking op los laten. Tuurlijk maar gevolg is dat er straks in NL minder wordt geproduceerd dan geconsumeerd en er landbouwgronden ongebruikt liggen. Voedselzekerheid heeft een prijs. En volgens mij is voedselzekerheid een van de meest grote verworvenheden die een land kan hebben.
Want de taart waarover je spreekt is een taart over de hele wereld waar een puntje Nederland heet. En Nederland heeft wat "problemen" mensen willen hier geen varken of kip in een klein hokje zien, grondprijzen zijn erg hoog en arbeid erg duur.
Daarnaast is er naast de boeren een stuk van de bevolking afhankelijk van de boer voor zijn/haar inkomen. Ook niet onbelangrijk in een crisis.
Ik begrijp de verontwaardiging niet. Het boerenbedrijf hangt van subsidies aan elkaar. Daardoor is het lui en vadsig geworden. Niet meer op zoek naar innovatie. Staat het te mekkeren als de prijzen weer te laag zijn. Als varkenshouders inderdaad maar 7000 euro per jaar verdienen, zal de sector opgeschud moeten worden. Een groot aantal boeren moet ermee stoppen, zodat de overblijvende taart in redelijke porties verdeeld kan worden. Vervelend voor de boeren die het niet redden. Maar dat is het risico van ondernemerschap.
Te weing marktwerking is de oorzaak van de problemen.
Volstrekt correct! Vorig jaar was het maar liefst 13.000 en daar ging die 6 af.
Zo te zien is het 7000,-
Hoe het bestaat?
- Ofwel deze boeren zijn zuinige mensen die snel tevreden zijn;
- of ze speculeren op de jaren dat er wel opeens groot geld binnenkomt
- of ze durven/kunnen niet beslissen om uit deze cyclus te stappen
De ex-varkensboeren die ik ken zijn na een hoop gedoe uiteindelijk een stuk beter af, ook financieel. Daar hoor je vaak: "had ik het maar eerder gedaan."
Ik neig dus naar een combinatie van 2 en 3 als reden van het bestaan van deze varkensboeren.
ps, het is 7000 euro per arbeidsjaareenheid. Dat is 40 uur per week. Met de dubbele weken die de meesten draaien zit je alweer op ongeveer de bijstandsnorm, alleen dan met minder vrije tijd en een groter huis...
Voor nu even precies wil weten wat een varkensboer vorige jaar gemiddeld verdiende: 6.000 euri.
Daar vind je zelfs geen vaste jongste bediende in de vakkenvullerij voor. Al helemaal niet, omdat die boer er ook nog eens een hypotheek van een slordige miljoen en meer tegenover heeft staan. Hoe is het mogelijk?
Boeren gedragen zich als speculanten (die hebben geen goeie naam bij het volk) en vragen in volle besparingswoede (in gang gezet door o.m. speculeren, althans volgens de perceptie) nu ook nogmeer te betalen voor de producten van die speculanten.
Dat haal ik uit het zeer interessant interview met Jacques Steenbergen - Belgische Mededingingsautoriteit op:
quotes
"Bovendien moet de landbouw ook goed beseffen dat je geen bescherming krijgt tegen prijsdalingen zonder ook een beperking voor prijsstijgingen te aanvaarden. Je kan het ene niet willen zonder het andere. Eigenlijk is het opmerkelijk, je identificeert boeren niet met speculanten, maar ze gedragen zich in de markt veel meer als speculant dan de meeste industriëlen die we hier over de vloer krijgen."
"Ik vrees dat we niet tot een oplossing zullen komen door enkel te focussen op een herverdeling van de marges. Het grote probleem is dat de consument gewend is aan lage prijzen voor voeding en dat de producent verwend is geweest met gegarandeerde prijzen. Dat is een mismatch waar we voorlopig nog niet uit zijn. Zoals ik wel al gezegd heb, geloof ik sterk in het beter informeren van de consument. Die beseft vaak niet wat hij koopt. Ook de landbouwsector zelf moet hier een tandje bijsteken."
Dat klopt Jan Peter, maar dat geld voor veel ondernemingen. Voor die individueele ondernemer wellicht fijn, dat hij voor veel geld wordt overgenomen. Maar ook voor kleinere ondernemers, die zo weer de ruimte krijgen om verder te groeien.
Alleen waar bijvoorbeeld nieuwe kledingmerken of restaurants dagelijks worden gelanceerd gebeurt dat bij goede boerenproducten helaas een stuk minder vaak.
Mijn grove inschatting zou zijn dat idd zo'n 80% bulk, multinational en vion/greenery enz is, maar dat er zo'n 20% moet kunnen zijn voor biologisch, bio-bewust en onderscheidende kwaliteit. Dick, weet jij daar als cijfertjesman toevallig meer over?
Trouwens, om nog even terug te komen op het artikel, bij de AH, in ieder geval bij de XL, is met enige regelmaat de boerenkaas in de aanbieding voor de halve prijs. Paar weken geleden nog boeren leids belegen 30+ 6,45 de kilo. Goedkoper dan huismerk belegen goudse. Moeten de voorraden soms op, vraag ik me dan af.
Naast die 80% van de markt die de grote spelers domineren is er altijd nog wat leuke gezellige speelplekjes voor kleinere aanbieders. Maar als de kleinste soepfabriek bedreigend gaat worden, gaat of het mes er in of ze worden overgenomen. Denk aan Brand Bier, Ben & Jerry's, Conimex, Hertog IJs, etc etc.
Jan Peter, ik heb mijn laatste zin nog een paar keer doorgelezen. Je kunt hem inderdaad ook anders uitleggen maar ik bedoelde het niet zoals jij het gelezen heb.
Juist voor alternatieve producten en productiewijze ontstaat een markt.
Jan Peter, schaalvergroting inderdaad niet. En die schaalvergroting zal op hoofdlijnen alleen maar toenemen. Maar wat we de laatste jaren geleerd hebben is dat er een steeds grotere markt is voor onderscheidende producten. Hoe groter de massamarkt, des te meer ruimte er is om je te onderscheiden.
Alleen zijn geslaagde combinaties van onderscheidende producten die professioneel in de markt worden gezet schaars. Ik noemde Ton's mayonaise, flevosap en bijv de kleinste soepfabriek. Daar is nog een wereld te winnen maar dat zullen de boeren zelf moeten doen. Niet elke boer zal dat willen of kunnen maar een groep zal daar zeker in slagen.
Paul, schaalvergroting leidt niet tot meer diversiteit en onderscheidendheid. Het wordt juist meer eenheidsworst met wat minimale verschillen die worden opgeblazen: Bona, Zeeuws Meisje, Blue Band. Om allerlei mogelijke consumentensegmentjes af te dekken.
Hartger, helemaal eens. Mocht de weg van schaalvergroting zich doorzetten dan liggen er juist meer kansen voor diegenen die onderscheidend zijn in product en productiewijze.
En het werd nog een lange avond:-)
@Paul, Ik had nooit gedacht dat ik boer zou worden, maar ben het sinds een jaar wel door overlijden van mijn vader. Maar ik kijk er wellicht met andere ogen naar dan de standaard boer. Ik zit juist te zoeken naar oplossingen voor het bovenstaande probleem: boeren maken een prachtig product dat voor best veel geld verkocht wordt maar missen zelf de marge. Dat vind ik jammer, omdat het anders kan. Die enorme schaalvergroting die zo nodig zou zijn heeft dus ook niet gewerkt. Over rekenen gesproken. Is dat niet een van de problemen? Het moest zo nodig groter omdat men elkaar moest opeten en nu?
De bulk van boeren producten zal natuurlijk gewoon naar de giganten blijven gaan en anoniem in de schappen verdwijnen, maar ik denk dat er een veel groter aandeel voor actieve zelfbewuste boeren mogelijk is. Maar dan dus professioneler dan een alleen een kraampje in de tuin.
Ow, maar dan zijn we het snel eens Hartger. Je beschrijft een boerengroothandel en een boerenhandelshuis. Dat is een van de vele mogelijke concepten en die ik zeer zeker zie zitten. Zowel voor producten als voor assortimenten.
Concepten van achteruit zijn gemaakt door de eerste schakels in de keten - de boer en de verwerker - en houden hun identiteit tot aan de consument. In gewone mensen taal: in plaats van een onverschillige paprika of braadworst koop je de goede zorg van de man of vrouw die hem helemaal naar jouw zin maakt en die je erop kunt aanspreken als het eens niet goed is.
Tenzij je natuurlijk de consumentenbehoefte weet om te buigen naar kleinschalig, authentiek, menselijk, dichtbij, vers, gezond, geen overdreven reclame (don't buy advertised products), contact met de maker. Dan maken de boeren nog een kans. Maar dan moeten ze daar wel zolangzamerhand mee beginnen.
Wat bedoelde je met de concepten van achteruit?
Je moet juist niet hoeven omfietsen. De winkelier/inkoper zou naar die loods moet gaan waar heel veel kaas van veel boeren ligt om daar de kwaliteit te kopen die bij zijn formule past. En dat geldt ook voor vlees en groente. Dat kan nu ook al, maar dan bij de tussenhandelaar. Dmv bijvoorbeeld cooperaties moeten boeren zelf de plek van tussenhandelaar innemen. Met 100 boeren iemand betalen die je product kan vermarkten kan meer opleveren dan je marge consequent inleveren aan de handel.
We moeten juist af van om-fietsacties. Dat soort Ot-en Sien gedoe willen consumenten niet massaal en het draagt ook niet bij aan transparantie en efficiëntie.
Op Texel zag ik in de plaatselijke AH aardig wat lokale producten liggen. Dat vreet de consument eerder en massaler dan een kraampje hier en winkeltje daar. Ik heb het op Texel geprobeerd. Je moet een aardig rekenmodel maken op op 1 dag al je boodschappen bij lokale leveranciers te halen, als ze al open zijn.
Ton's Mayonaise in Zierikzee is ook een mooi voorbeeld. Een duidelijk product wat je toch in sommige supermarkten kan krijgen, zonder dat je voor elk potje naar zeeland moet.
Hartger, ik lees uit je comments dat je geen geboren boer bent. Boeren werken anders hoewel door specialisatie er een soort manager is ontstaan. Een boer werkt aan de toekomst, om te oogsten of te produceren met, en poogt dit te financieren met verkoop van producten. Boer zijn is geen baan maar een manier van leven, niet te vergelijken met een dagtaak van 9 tot 5.
Of boeren wel of niet rekenen kunnen of willen is in dat opzicht niet relevant omdat er in die strijd met de natuur nogal wat beren op de weg liggen. Je beperkt houdbare product is op het eind onderhevig aan de grillen van de markt.
Juist daar zitten handelaren die de markt bespelen en hun marges pakken. Het maakt voor hen in principe niet uit of er veel of weinig aanbod is.
Coöperaties hadden een belangrijke functie in een groeiende markt maar hebben die functie verloren in het geweld van de schaalvergroting. Fusies die in het verleden plaatsvonden zijn niet ontstaan uit weelde maar uit noodzaak om de concurrentieslag vol te kunnen houden. Zelfs dit bleek eindig, zie Greenery, VION, of Friesland Campina. De chef van VION gaf laatst zelf aan dat hun expansiedrift niet geleid had tot beter resultaat. De bedragen stegen en wekken ontzag, doch het percentage winst daalde. In een opzet slaagt men dan wel: een aantal concurrenten uit de markt gedrukt.
In de meeste industrietakken wordt niet aan marketing gedaan, maar aan powerplay. Proberen de markt te domineren waardoor je de vraag en de prijs kan controleren. Coca Cola is niet zo briljant in marketing maar in expansie (lees wereldwijde distributie kopen). Groot, groter, grootst. Dat wordt steeds meer gemeengoed. Zeker in markten waar produkten commodities zijn en weinig interesse van consumenten hebben. De mode en cosmeticabraqnche geeft nog wel een gediversificeerd beeld, alhoewel daar ook langzaam 60% van de markt in handen van een paar aanbieders is. Merken en the balance of power is het enige antwoord op dit moment. Friesland Campina, best een groot bedrijf, is nog drie maten te klein om echt impact te hebben. En dat geldt dus ook voor kaas, paprika's, komkommers, kippen, varkens, melk.
Ik zie ook niks in boeren als superexploitanten. Dat moeten ze door anderen laten doen die echt van dat vak verstand hebben. Op plekken waar veel mensen langskomen of naar toe te halen zijn. Ze moeten er wel eigenaar van blijven. Ik denk trouwens dat ze dat samen met consumenten zouden moeten zijn.
Het probleem van die loods zit 'm in mijn omfietsbereidheid. Ik wil best een keer een eind omfietsen voor mijn kaas. Maar niet altijd en zeker niet voor al mijn inkopen. Daar zit het probleem van een productgewijze aanpak.
En zeker: goeie producten met een eigen identiteit zijn niet te neppen en prima te verkopen via de bestaande winkels. Ze moeten wel even de ruimte krijgen om zichzelf te worden en dat te kunnen blijven.
@hartger,
Nee ik had het geluk om zowel voor "omschakeling biologische landbouw" als "de groene uitweg" in aanmerking te komen met mijn plannen. Alleen de eerste is een vastgestelde pot waarbij je wordt gerankt op type bedrijf en Ha. Iedereen krijgt de volle mep tot de pot leeg is. Eerste jaar zat ik er naast tweede jaar er in.
En verder... zonder muziek kan een mens toch ook niet leven.... Ik maak vaker van mijn hobby mijn beroep zullen we maar zeggen.
Ik dacht het wel. In ieder geval de boerensuper. Maar ik denk dus dat dat een stap te ver is. Volgens mij kan je wel van boeren vragen om samen hun kaas naar een loods te rollen en daar 2 mensen in te zetten die de kaas verkopen, dan dat je ze vraagt om een nieuwe super te beginnen. Als de handel goede kwaliteit rechtstreeks bij de boer kan kopen heeft het product meerwaarde en zijn er slimme winkels genoeg die dat kunnen verkopen.
Hebben we het over hetzelfde of mis ik je nou?
Hartger, ken jij de verhalen hier over de boerensuper en merken - identiteiten - en concepten van achteruit?
@Boy,
Maar uiteindelijk verwacht je dat er toch genoeg muziek in de kaasbranche zit om door te kunnen?
Wat is jouw subsidietactiek dan? Lukraak proberen in zoveel mogelijk regelingen te vallen, of heb je een beter aanvalsplan?
Helaas hebben jij en Dick allebei gelijk. Ze kunnen wel rekenen maar ze doen het niet. Of wel, maar dan handelen ze er niet naar. Zou het onzekerheid, kortzichtigheid of starheid zijn?
Mij lijkt per segment juist sterker: alle kaasboeren bij elkaar, alle wormenkwekers bij elkaar. Zo sta je per sector sterk en voorkom je een heleboel overbodige bewegingen omdat de kaasboer alleen verstand van kaas heeft. Als die kaasboeren nu hele goede kaas maken en professioneel aanbieden, dan heb je een duidelijke partij om zaken mee te doen, enz. Maar gebaseerd op de boeren zelf en niet op tussenhandelaar Willem of Fred of wie dan ook.
Hoe zie jij dat dan Dick? Juist wel een soort super-boeren-groothandel?
Is mijn bovenstaand idee al weer achterhaalt, of haalbare toekomstmuziek wat weer mogelijk zou kunnen worden?
Op vlees-gebied zie ik bijvoorbeeld behalve de grote jongens vooral veel kleine zelfstandigen die vlees van de boerderij aanbieden maar gewoon te amateuristisch zijn om echt van de grond te komen, en dat vind ik erg jammer.
@Dick,
Dat is te simpel ik google hem wel even ... :-S
@Hartger,
Weet precies wat je bedoeld.
[jambers accent] doordeweeks is hij een gewone boerenjongen maar zondagmorgen veranderd hij in een geluidstechnicus http://www.just-sounds.nl [/jambers accent] Houdt het zaakje rollende. En als je een beetje handig bent met subsidieaanvragen kun je ook wel wat lospeuteren. Al heeft het wel eens wat weg van de staatsloterij.
En boeren kunnen best rekenen hoor. Meestal bijna net zo goed als klagen. Alleen zijn ze ermee gestopt.. met het rekenen dan natuurlijk.
Ja, maar niet per segment. Door alle segmenten heen, dan heb je een assortiment. Maar als je zo'n verhaal vertelt voor zalen met boeren zeggen ze 'je hebt gelijk, maar morgen gaan we op dezelfde weg door'.
Zit nog even na te denken. Het hoeft niet hopeloos te zijn. Op basis van bovengenoemde prijzen zou je eigenlijk niet treurig hoeven worden. Immers, er wordt een goed product gemaakt voor een redelijke prijs, en de consument is bereidt daar nog veel meer voor te betalen. Alleen laat de boer een groot deel van zijn marge pikken door tussenhandelaren.
Het wachten is op initiatieven van boeren die per segment hoogwaardige coöperaties (her)oprichten en het lot weer in eigen hand nemen, zoals begin vorige eeuw.
Toch?
Klik even op zijn naam, dan vind je zijn mail.
@wouter @dick Altijd Geïnteresseerd in nieuwe snufjes. kunnen wij gelinkt worden?
Paul, helaas is je analyse voor de zoveelste keer vreselijk waar. Als ratten in de val op een pad dat velen niet willen. Dat geldt voor boeren en het geldt zelfs voor de bank. Ik word triester en triester om voor zaaltjes boeren en tuinders te vertellen dat ze de hoop op regulering uit hun hoofd moeten zetten en dat alleen individuele ondernemers kunnen laten zien dat het wel anders kan. Dat is een waarheid als een koe. Maar wel een heel moeilijke, want boeren zijn gewoon boeren.
Eindelijk weer eens een vrij snelle en heldere analyse. Hier kunnen we wat mee!
Waarom doen boeren zich dit zelf aan, is de vraag die weer eens opduikt?
Het antwoordt is al lang bekend: Enerzijds omdat de meeste boeren verdomd slecht kunnen rekenen. Maar ook omdat het ondanks alle regels en lage opbrengsten een erg leuke manier van leven kan zijn.
Volgens mijn accountant houdt ik 2 euro per uur aan mijn schapentak over. Als ik er niet teveel tijd in steek... Maar toch heb ik in een week meer plezierige werkdagen dan veel van mijn vrienden met zeer behoorlijke banen.
Ik ben nu aan't zoeken naar de ideale combinatie: wel part-time boeren, maar het grootste deel van de centen zal ik achter het bureau moeten verdienen. (Al komt daar tot nu toe weinig van omdat het boerenleven tijd vreet)
Maar toch twijfel ik: ik heb steeds vaker het idee dat boeren bewust niet rekenen omdat de realiteit zich niet laat uitleggen.
Dick, welke idioot is er bereid? Eveneens toe te passen in de lijntjes stuurloos schip en minder weggooien en teveel maken.
Het zijn allemaal ondernemers die verplichtingen op zich genomen hebben en waar het alternatief stoppen een grotere bottleneck is als doorploeteren. Het onderwerp blijft steeds terugkomen omdat het in het systeem verweven is. Onnodig, volgens mij, om daar iedere keer dieper op in te gaan zonder dat er richting gegeven wordt aan een oplossing. Het probleem is bekend en ik wil verder, ik zoek en wil een oplossing.
Wouter, er stoppen in iedere branche voortdurend ondernemers echter de productie wordt er niet minder om. Het ambachtelijke verdwijnt bijna en industrieel neemt de overhand. Ook een gevolg van het systeem.
Dit is overigens een wereldwijd verschijnsel en het vreemde is dat afzonderlijke landen er voor zich een zo gunstig mogelijk resultaat uit willen slepen. Verdergaande concentratie vind plaats en potentiële consumenten uit armere regio's verwaarloosd.
Ik krijg hier nogal eens het gevoel dat als we er als Nederland maar goed uitspringen is het in orde. Wij zullen NW Europa wel voeden en die andere producenten in dat gebied bekijken het maar.
Nu val ik alweer in herhaling. Of je moet willen dat het niet vaak genoeg gezegd kan worden.
@ Boy, ik heb een leuke technologie voor je. Wil er onder geheimhouding wel met je van gedachte wisselen.
Al jaren aaneen stopt in Nederland elke dag een boer met zijn bedrijf. Dat geeft ook geen reuring.
Het is verbazend dat er nog boeren zijn. Het is verbazend dat geen mens zich zorgen maakt over het aanstaande boerenloze tijdperk in West Europa.
Boy, ik zit er net zo naar te kijken als jij. Ook Foodlog is kennelijk murw geworden en denkt dat het normaal is zo.
Het loon van een vakkenvuller en het risico van een middelgrote ondernemer. Welke idioot is bereid om op die basis ons eten te maken?
Ik had wel een beetje reuring verwacht.
Kort gezegd je kunt wel kaas maken voor €4.00 per kg En je kunt ook melk maken voor 34 ct de kg.
Alleen een ondernemer en ambachtsman €1.500.000 laten investeren en vervolgens 60 uur of meer per week laten werken voor minder dan €6,- per uur en geen ruimte laten voor grote investeringen is volgens mij niet eerlijk.
Kunnen we daar iets mee? Zelfs Friesland Campina blijkt niet machtig genoeg om een prijs te zetten waar een melkveehouder vrolijk van wordt. Dus zoek ik als melkveehouder een nichemarkt op, ik wil biologische kaas gaan maken op mijn eigen bedrijf met een eigen gezicht en smaak.
Kan iedereen dat gaan doen... nee als zelfs leidse boeren een bulkproduct wordt niet denk ik.
Maar wat dan...
Kritieke melkprijs.pdf even klikbaar gemaakt.
Het verschil tussen de kostprijs van gangbaar en bio is 9 ct voor de leuk.
Dit lijkt me een goed verhaaltje
http://www.lei.dlo.nl/nl/content/agri-monitor/pdf/Kritieke melkprijs.pdf
Een gemiddeld gangbaar Nederlands melkveebedrijf heeft E 0,325 per Kg nodig om net niet failliet (prive en bedrijf) te gaan.
Daar zitten we met deze melkprijs dus gemiddeld E 4500,- per jaar boven.
(ja morgenochtend duf onder de koeien)
Bij Josien in Portugal hadden ze een berekening voor gangbare melkveehouderij, bij biologisch zullen kosten en opbrengsten afwijken. Ieder bedrijf is uniek en zal derhalve een andere kostprijs hebben.
http://www.melkenoverdegrens.nl/index.php/2009/07/26/kostprijs-per-liter-melk-portugal/
http://www.veeteelt.nl/nieuws/economie/2010/melkprijs-groter-gat-tussen-biologische-en-gangbare-melk
Robin, dat mag je hopen, ja dat klopt. Nou de werkelijkheid. Boy is melkveehouder. Ik denk dat hij je morgenochtend vroeg verder kan vertellen hoe het zit. Mogelijk doet hij dat tijdens het melken. Vanonder de koeien dus.
"Een kg melk naar de fabriek levert 34 eurocent op", zegt ie.
Dat zal toch wel inclusief melk-, zorgkosten en winstmarge zijn?
Boy is vast bereid om de kostprijs van melk even door te geven.
Het lijkt er op dat het melken en de zorg voor de koeien in de berekeningen hierboven verdonkeremaand worden. Dick zegt alleen dat hij het niet over de melk heeft. Maar die 9 euro per uur die met kaas maken verdiend wordt wordt stukken minder als de uren mee tellen die vooraf gaan aan het kaasmaken.
Of zie ik het niet goed en zit het er al in?
Hoge functionaris bij Lidl, neem een schuilnaam en vertel ons even uw inkoopprijs.
Boy, zo is het kraakhelder. Als ik nu heel snel reken en je 150.000 euro aan kaasmakerij-installatie in tien jaar afschrijf, dan kost die per kilo kaas ca. 0,36 cent. Jouw 15 euro aan extra kosten, zorgen ook nog eens voor een dubbeltje per kilo. Dat betekent dus dat die 3,06 + 0,36 + 0,10 = 3,52 voor een kilo jonge kaas kost hoewel de rente (van ca 15 cent aflopend naar 0) waarschijnlijk nog niet gerekend is, maar we maken het niet te ingewikkeld.
Gaat die kilo het erf af voor 4 euro dan verdient de boer dus 0,48 cent x 150 kilo's in acht uur. Dat is 72 euro, en dus 9 per uur. Op de kaas dan, want over de melk hebben we het nog niet gehad
Verkoop je diezelfde kaas op de boerderij voor bijv. 6 euro en heb je de ruimte om die even op te slaan, dan vliegt je inkomen omhoog. Per dagproductie heb je dan in plaats van 8 x 9 = 72 euro heel wat meer. Ik reken gewoon door vanaf dat basisinkomen en begin dus vanaf die 4 euro. Die 72 heb je al. Dan nog 150 x 2 euro = 300 erbij. Da's meer dan het vierdubbele, terwijl iedereen fluit. Maar helaas fietsen maar heel weinig consumenten om voor zo'n koopje waar iedereen blij van wordt.
Wat Lidl heeft gedaan weet ik niet. Ik denk niet dat ze direct bij de boer, maar bij bijv. de reeds genoemde kaasrijp-cooperatie De Producent hebben ingekocht. Die koopt piepjonge kaas in en laat die rijpen. Als het goed is profiteren alle zelfkazende leden gelijk van de winst - de opslagkosten die door die coöperatie gemaakt worden.
Ok even een duidelijk overzichtje want of ik begrijp Dick niet of hij mij niet :-)
De prijzen zijn dit jaar RUK voor de duidelijkheid. Maar echt veel beter is het anders nu ook weer niet.
Een Kg melk naar de fabriek levert €0,34 op voor een kg kaas heb je 9 Kg nodig kostprijs melk is dus €3,06
één productie boerenkaas is haast altijd tussen de 100 en 200 Kg dus ik heb even 150Kg genomen.
8 uur werk per productie kaas.
Investering in machines en gebouwen €150.000,-
Overige kosten toch wel €15,- per keer kaasmaken.
Waar handelaren voor inkopen ligt nu erg laag voor normale boerenkaas zo rond de €3,70 per Kg.
Leidse dus €4,00 per Kg.
Zoals je ziet het kan net uit maar je moet geen €10,- per uur gaan rekenen.
Maar ik verwacht dat normaal gesproken een kaaswinkel of delicatessenzaak de prijs over de kop gooit na inkoop.
Een supermarkt zal inkoop + 60% doen zo ongeveer.
Ik zie ook dat in boerderijwinkels de prijzen eigenlijk vrij laag zijn meestal zo rond de €7,50 per Kg
Het is waar, zie ik nu. Boerenkaasmakers krijgen minder voor hun product dan ik dacht. Mogelijk zijn ze blij met Lidl. Mogelijk betaalt Lidl ze zelfs beter. Het zou prachtig zijn als iemand over inkoopgeld iets door weet en durft te vertellen aan Foodlog.
Ik zie voor boerenleidse op het internet consumentenprijzen die niet veel hoger zijn dan Lidl rekent.
Boy, heel precies nu. 9 x 0,34 = 3,06 plus een euro de kilo. Dat is - exclusief rijping, die zelden bij de boer plaatsvindt - de handelswaarde van een kilo jonge boerenkaas? Gaat het voor zo'n prijs naar bijv. rijper De Producent in Gouda?
De (gangbare) melkprijs is €0,34 per kg 9L melk per kg kaas. = +- €1,00 per kg kaas meer verwaarding. Dus per keer kaas maken "verdient" de boer een extra €150,- Daar moet natuurlijk de investering in kaas apparatuur en opslag nog vanaf.
Maar ach we zijn gewend aan een arbeidsopbrengst van rond de €6,- per uur :-)
Op de markt is het toch niet veel duurder?
Kan me vergissen hoor, maar in mijn hoofd is 5 euro per pond best normaal. Iets eronder, iets erboven. Maar niet veel.
Niet? De handelsnotering is €4.00 per kg (ex) voor de maand mei. 1e kwaliteit 2 weken gerijpt.
Boy, je zegt voedselzekerheid heeft een prijs. Briljant punt. Laten we die prijs eens proberen te bepalen. Wat is voedselzekerheid precies? En zouden we die bijvoorbeeld kunnen verzekeren, welke premie zijn we dan kwijt?