Thieme schrijft op dejoop.nl over 'Unilever-topvrouw' Fresco. Dat is een opvallende kwalificatie omdat Fresco zich als hoogleraar profileert en niet als commissaris van Rabobank en Unilever. Het leest als een aanval.

Thieme vindt dat Fresco niet moet provoceren. Als Fresco zegt dat stervende bijen geen ramp zijn, zet ze mensen op het verkeerde been, vindt Thieme. Handelsmissies die Chinese kinderen aan de melk proberen te krijgen moeten vermeden worden, omdat de wereld op een plantaardig menu moet overgaan. Fresco zit juist geen kwaad in melk voor Chinese jeugd.

Fresco verklaarde in Buitenhof voor vlees minderen te zijn in rijke Westerse gebieden en net als Thieme te willen streven naar een plantaardiger menu voor de komende generaties. Omdat plantaardige eiwitten op dit moment nog onvoldoend hoogwaardig zijn als vleesvervanger voor mensen, acht Fresco uitbreiding van intensieve dierhouderij gewenst. Evenzo acht ze het gewenst dat melk naar China wordt geëxporteerd zolang de voedselveiligheid van eigen Chinese melk onvoldoende kan worden gegarandeerd.

Een passage uit de tekst die Marianne Thieme vandaag op De Joop publiceerde naar aanleiding van Fresco's boek Hamburgers in het Paradijs:

In een wereld waarin bijna de helft van de graanoogst wordt opgeslokt door de veehouderij en het verbouwen van veevoer via verdringing zorgt voor het platbranden van regenwouden, is geen ruimte voor megastallen en plofkippen. Er zijn nu al vleesvervangers die qua smaak en structuur net zo smakelijk of smakelijker zijn dan het origineel. Het wordt een achterhaald idee om menselijke voeding te afhankelijk te maken van de primitieve methode om plantaardige eiwitten eerst langs het maag-darmkanaal van een dier te geleiden, daarvan negentig procent te laten omzetten in lichaamswarmte en mest van dat dier en slechts tien procent tot eiwitten. Eiwitten waarvan we lang dachten dat die nuttig waren voor de mens, maar die wetenschappers meer en meer afraden.

In haar tekst over Fresco houdt Thieme een warm pleidooi voor een biologische landbouw zonder dieren. In een interview met Volkskrant wees Fresco biologische landbouw geheel af. Technologische landbouw en intensieve dierhouderij moeten zorgen voor een gezonde voeding met hoogwaardige eiwitten. Pas later zal, in de visie van Fresco, technologie bijdragen aan het maken van voor mensen volwaardige eiwitten.

Fotocredits: Only Positive Attitudes, UR Roadmap