Bijna de helft van de boeddhistische monniken in Thailand is obees, blijkt uit een onderzoek. Dat leidt tot een scala aan gezondheidsproblemen; zo heeft circa 10% diabetes, 23% een hoge bloeddruk en 42% een te hoog cholesterol. Dat kost de Thaise regering, die de medische kosten van de monniken voor zijn rekening neemt, handenvol geld. In 2012 ging het om een bedrag van ruim €7,7 miljoen.

Onderzoeksleider dr. Jongjit Angkatavanich, gezondheids- en voedingsexpert aan de Chulalongkorn University, wijst vet- en suikerrijk eten aan als de grote boosdoener. Boeddhistische monniken krijgen veel van hun eten aangeboden door devote landgenoten en mogen dat naar verluidt niet weigeren. Daarom ontwikkelde dr. Jongjit een programma waaraan inmiddels 1 tempelschool en 4 tempels meedoen. In het programma krijgen de monniken voorlichting over gezond eten, kookles met de nadruk op eten dat rijk is aan vezels, eiwitten en calcium, en bewegingsadviezen. De eerste resultaten zijn bemoedigend; na 8 weken zijn de monniken gemiddeld al 1 kilo afgevallen, 1,4 cm buikomvang kwijtgeraakt en zijn hun cholesterolniveaus gedaald.

Om de monniken te helpen hun gewicht te beheersen, ontwikkelde het Chulalongkorn Memorial Hospital een speciale strakzittende riem, aldus Time.
Bron: Time - Thailand's Monks Are Eating Way Too Much, Study Finds