Een hoog aandeel vet in je eten is niet goed voor je gezondheid. Muizen die een high fat dieet (HFD) voorgezet krijgen, ontwikkelen in snel tempo overgewicht, diabetes en obesitas. Geldt dat ook voor mensen? Een kleinschalig onderzoek lijkt te bevestigen dat zelfs een een kort overstapje van een week naar een voedingspatroon met veel vet een gezond mens geen goed doet. Het onderzoek van de Amerikaan Matt Hulver is gepubliceerd in het vakblad Obesity.

55% vet
Tijdens het onderzoek kregen 12 gezonde proefpersonen gedurende een week een normaal dieet voorgezet. Dat bestond voor 55% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 30% uit vet. Daarna kregen ze gedurende 5 dagen een high fat diet te eten. Dat bestond voor 30% uit koolhydraten, 15% uit eiwitten en 55% uit vet. De proefpersonen kregen evenveel calorieën te eten als ze normaal deden. Geen van de proefpersonen had insulineresistentie. Het gelijkblijvende, maar anders samengestelde aantal calorieën bleek geen gevolgen te hebben voor het gewicht van de deelnemers.

Bij een normale stofwisseling zetten onze spieren de glucose uit voeding om in bewegingsenergie. Het high fat diet schopte dit systeem al na vijf dagen in de war
Skeletspiermetabolisme in de war
Het experiment bleek wel gevolgen te hebben voor het metabolisme van de spierstofwisseling. De onderzoekers wilden weten of het dieet een effect heeft op de glucoseomzetting in spieren. Bij een normale stofwisseling zetten onze spieren de glucose uit voeding om in bewegingsenergie. Het high fat diet schopte dit systeem al na vijf dagen in de war. De glucose-afbraak verliep moeizamer. Hoewel hij het niet heeft kunnen vaststellen in zijn korte proef, acht Hulver het waarschijnlijk dat hierdoor de insulineresistentie afneemt zodat het high fat dieet moet worden gezien als een risicofactor voor de ontwikkeling van diabetes en andere ziektes.

’Lichaam reageert eerder dan we dachten’
Volgens Hulver, die werkt aan het College of Agriculture & Life Sciences in Virginia, "toont dit onderzoek aan dat het lichaam sneller reageert op veranderingen in de voeding dan we eerder dachten. Het duurt maar 5 dagen voordat de spieren in het lichaam beginnen te protesteren".
Hulver waarschuwt dat de meeste mensen denken dat een keertje uit de band springen wel meevalt. Zijn onderzoek toont aan dat de spierstofwisseling veel eerder ontregeld raakt dan gedacht. Dat heeft gevolgen voor ons hele metabolisme, ook als we weer gewoon gezond gaan eten.
Hulver wil nu graag weten wat de impact van een kort high fat dieet op lange termijn is en vooral of en hoe snel de veroorzaakte effecten omkeerbaar zijn.

Omdat het High Fat dieet onder afvallers populair is, reageert een aantal mensen onder een artikel over dit onderzoek op de Daily Mail furieus. Wat een flauwekul, zeggen ze. Dit kan niet waar zijn. Volgens de boze reageerders had Hulver ook de koolhydraten weg moeten laten, dan zou hij een heel ander effect hebben gezien.
Wie echter nagenoeg alle koolhydraten weglaat, moet wel erg veel groenten eten om zijn honger te stillen. Fruit is uiteraard uit de boze, want dat bevat veel suiker.

Fotocredits: ‘burger17’ Jim Wall