Mannen die dagelijks 20 minuten aan krachttraining doen, ontwikkelen over de jaren minder buikvet dan mannen die evenveel tijd besteden aan sport zoals hardlopen of fietsen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gedurende 12 jaar ruim 10.000 Amerikaanse mannen van boven de 40 volgde. "Krachttraining, of, nog idealer, een combinatie van krachttraining en aerobic training kan oudere mannen helpen hun buikvet te verminderen en hun spiermassa te vergroten of op peil te houden", stelt onderzoeksleider Rania Mekary (Harvard School of Public Health). Het onderzoek is verschenen in Obesity.

Buikvet
Met het ouder worden raken we over het algemeen spiermassa kwijt en krijgen we meer vet - bij mannen vooral in de vorm van buikvet. Dat vet gaat gepaard met verhoogde kansen op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en vormen van kanker.

Sporten kan helpen het extra vet af te breken, maar met joggen of hardlopen alleen blijk je beduidend minder vet kwijt te raken dan wanneer je aan krachttraining doet. De mannen uit de Health Professionals Follow-Up Study die aan gewichtheffen deden zagen hun buikomvang minder toenemen dan degenen die gingen hardlopen of een minder intensieve vorm van bewegen (zoals tuinieren) kozen. Het mag geen verrassing heten dat de mannen die gedurende de 12 jaar minder gingen bewegen hun buikomvang het meest zagen toenemen.

'Post-exercise oxygen consumption'
De 10.500 deelnemers aan de Health Professionals Follow-Up Study hielden tussen 1996 en 2008 hun gegevens bij. De onderzoekers analyseerden hun gewicht, mate van beweging en buikomvang. Buikomvang is voor oudere mannen een betere indicator van hoe gezond ze zijn, dan hun BMI alleen. Gemiddeld nam de buikomvang gedurende de 12 jaar met 3 centimeter toe. De gewichtheffende mannen hadden 0,67 cm minder groei, de joggers 0,33 cm, de tuinierders 0,16 cm. Bij de inactieve leefstijlen nam de buikomvang bovengemiddeld toe. De resultaten hielden ook stand na correctie voor andere factoren die met gewicht te maken hebben, zoals voedingspatroon. Een mogelijke verklaring voor de resultaten zou de zogeheten 'post-excercise oxygen consumption' kunnen zijn. Dat is het fenomeen dat het metabolisme van het lichaam na krachttraining tot wel 2 dagen verhoogd blijft - je blijft dus meer vet verbranden.

Hoewel dit onderzoek zich specifiek met mannen bezighield, vermoeden de onderzoekers dat de resultaten ook voor vrouwen van toepassing zijn. Maar om dat zeker te weten, is meer onderzoek nodig.

Fotocredits: 'A weighty subject', slgckgc