Eerder deze week zou het Wine Management Committee van de EU besluiten of naar Europa geëxporteerde Amerikaanse wijnen het woord 'château' zouden mogen gebruiken. Dat verzoek ligt er al sinds 2010, nadat het tijdelijk was toegelaten tussen 2006 en 2009. Naar verwachting zou het een hamerstuk zijn. Totdat de wijnmakers uit de Bordeaux, het meest kasteel-intensieve Franse wijnbouwgebied, protest aantekenden tegen het al te gemakkelijk weggeven van hun unieke positie.

Volgens de Franse regelgeving mag er alleen 'château' op een fles staan als er een Appellation d'Origine Controlée-wijn (AOC) in zit die met 100 procent druiven van het wijndomein zelf gemaakt is. De Amerikaanse regelgeving is veel soepeler. D aar mag een château-wijn ook door meerdere producenten gemaakt zijn met druiven van verschillende wijngaarden en zelfs van buiten het AOC-gebied.

De beslissing is nu uitgesteld meldt Reuters. Daarmee krijgen de Franse wijnmakers de gelegenheid hun case goed op te bouwen. Parijs zou er naar streven de wijnafspraken onder te brengen in een breder vrijhandelsverdrag met de VS. In die onderhandelingen staat nog veel open, onder andere de status van biologische wijnen. Ook daar gaan de Amerikanen veel ruimhartiger mee om dan Europa.

De totale waarde van de export van Amerikaanse wijn naar Europa was in 2010 422 miljoen dollar. Europa exporteerde dat jaar voor 2,5 miljard dollar aan wijn naar Amerika. Daarvan was 950 miljoen Frans. Frankrijk importeert zelf nauwelijks Amerikaanse wijn. Het verzet van Frankrijk is erop gericht de spelregels voor het 'merk' 'château' op de Europese markt Frans te laten zijn om zijn exportpositie op de binnenmarkt veilig te stellen.

Fotocredits: Falcon Writing