De onderzoekers vonden 30 jaar nadat zij twee percelen in Frankrijk met speciaal gemarkeerde kunstmest bewerkt hadden dat slechts 61 tot 65% van de stikstof in de kunstmest door de bemeste gewassen opgenomen was. 12 tot 15% zat nog in de grond, en 8 tot 12% was uitgespoeld tot in het grondwater. Op basis van die gegevens berekenen de wetenschappers dat het nog wel 50 jaar kan duren voor alle stikstofsporen uit de percelen verdwenen zijn. Dat meldt Grist.
Een paar jaar geleden werd nitraat beschouwd als gevaarlijke stof, die liefst zo weinig mogelijk in groente en (drink)water aanwezig moest zijn. Samen met de nadelen van eutrofiƫring (i.c. voedselverrijking van water) is dit reden geweest voor de nitraatrichtlijn, en een reeks wetgevingen.
Inmiddels is duidelijk dat de 'heksenjacht' tegen nitraat in voedsel volkomen onterecht is geweest. Sterker nog, nitraatrijke groente beschermt tegen bacteriele voedselvergiftiging.
zie bv:
http://www.food-info.net/nl/qa/qa-saf75.htm
het onderzoek gaat door, men wist al wel steeds dat niet de nitraat zelf, maar de derivaten ervan (nitriet e.a.) voor de risicos zorgden, en dat dan vooral voor zuigelingen en enkele andere gevallen, maar ja, wat doe je dan? strenge generieke maatregels zijn het safest (voor de wetgever dan), schaadt het niet, dan baat het .wat zegt het VC tegenwoordig over nitraatgehalte van spinazie voor in babypotjes lourens? daar was men in 1985 uiterst streng in.