image

Afgelopen week heeft WWF (Worl Wildlife Fund) een oproep gedaan in de wijn industrie om toch vooral de fles te kurken in plaats van een ander alternatief te gebruiken. Ja, dat geeft reden voor nieuwsgierigheid. Ik ben er natuurlijk even in gedoken en wat blijkt ... Door te gaan werken met alternatieve afsluitingen komen de kurkbossen in groot gevaar.
Men spreekt nu nog over een productie van 300.000 ton kurk op jaar basis, wat een bedrag vertegenwoordigd van $ 329 miljoen en 27.500 industriele arbeidsplaatsen samen met 35.000 bosarbeids plaatsen. Sociaal economisch gezien dus een waar drama als de kurkproductie naar het te verwachten 19.500 ton zal teruglopen. Op het ogenblik zorgt de kurkindustrie werk voor 100.000 mensen verdeeld over 2.7 miljoen hectare in Algerije, Portugal, Spanje, Italië, Tunesië en Frankrijk.

Maar er is meer………de kurkwouden bieden een bijzondere biodiversiteit, waarin de bijvoorbeeld de Iberische Lynx, de Iberische Adelaar en het Barbary Hert leven.

Kurk heeft natuurlijk meerdere gebruiken dan alleen voor de wijn, zoals kleding, isolatie en zelfs rakettechnologie. De stopper voor wijn is echter - nog - verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de markt.

Of deze oproep ook werkelijk zal doordringen in de wijnindustrie valt te betwijfelen. Meer en meer wijnproducenten gaan over op schroefdop of een andere wijze van afsluiting en verpakking Het tij is duidelijk aan het keren en zal steeds meer in het nadeel van kurk wijzigen. De facto is de WWF te laat met zijn oproep. Als dit twee jaar eerder had plaats gevonden had het wellicht nog een kans van slagen gehad.

Bron: decanter