NRC redacteur Hanneke Chin-A-Fo sprak met Rubinstein aan de vooravond van zijn optreden eergisteren bij de opening van het Wageningse academisch jaar. Het interview verscheen gisteravond in het Economie-katern van NRC Handelsblad.

Rubinstein, van huis uit een literatuurwetenschapper, is voorzitter van de New York Academy of Sciences. In opdracht van de WHO bracht hij de beste wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven bijeen om te bepalen wat mondiaal de belangrijkste onderwerpen zijn op het gebied van onder- en overvoeding in de komende decennia. Het denken vertrekt vanuit VN-cijfers: in 2008 waren 925 miljoen mensen op aarde ondervoed, terwijl 1,5 miljard mensen obees zijn. De obesiteit in groeiende economieën groeit. Volgens Rubinstein weten we te weinig van de effecten van voeding op onze gezondheid en moet daar meer onderzoek naar worden gedaan. De WHO zou overwegen kleinschalig onderzoeken te starten in landen als China en Maleisië om deze kennis te vergroten. Later zou het moeten worden opgeschaald.

Het interview geeft in de kop de teneur van de denkrichting weer: "Niet alleen Afrika, maar de hele wereld heeft hulp nodig. Hoe gaan we anders de negen miljard mensen voeden die in 2050 de aarde zullen bevolken? „We hebben dringend nieuwe technologieën nodig voor de productie van voedsel en energie”, vindt Ellis Rubinstein, bestuursvoorzitter van de New York Academy of Sciences."

Chin-A-Foo vraagt Rubinstein: "Veel consumenten in westerse landen denken bij te dragen aan een duurzamere wereld door voedsel te kopen dat lokaler is verbouwd. Sommige wetenschappers zeggen juist dat dat een efficiënte voedselproductie in de weg staat. Wie heeft er gelijk?"

Rubinstein antwoordt: "We moeten de meest efficiënte weg volgen. Maar ik heb wel begrip voor hoe die consumenten denken. Soms handelen wetenschappers tegen hun eigen belangen in. Een goed voorbeeld is de tomaat. In onze landen is die al zijn smaak verloren. Tegenwoordig weten we dat dat komt door de technologie waarmee we de tomaat zo mooi rood hebben gemaakt. Daarmee is juist het gen verwijderd dat zorgde voor de goede smaak. Als mensen in reactie daarop hun eigen tomaten gaan kweken op hun balkon mogen ze dat doen, maar we gaan er de wereld niet mee voeden.”

Fotopcredits: Boaoforum