Dominant gen
Er is ook een andere oplossing. Er zijn koeien met een dominant gen voor hoornloosheid, de zogenaamde polled cows. Onderzoek toonde aan dat het goedkoper is om hoornloze koeien te fokken dan de dieren te onthoornen. In de vleesveehouderij zijn de hoornloze koeien al aardig ingeburgerd. De melkveehouderij pakt het echter niet snel op, omdat daar de focus ligt op melkproductiviteit. In de VS zou dit wel eens snel kunnen gaan veranderen. Grote voedingsbedrijven zoals General Mills, Nestlé en Dunkin’ Brands vragen hun leveranciers om de hoornloze koeien te gebruiken, meldt Phys.org.
PETA: meer bekendheid bij het brede publiek
Dierenwelzijnorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) werkt al drie jaar samen met restaurants, voedingsproducenten en melkveehouders om het aantal hoornloze koeien te laten toenemen. Volgens PETA weten veel consumenten niets af van de wrede ingreep. Daarom is de organisatie blij dat grote bedrijven nu de publiciteit zoeken.
Volgens Chris Galen, woordvoerder van de National Milk Producers Federation, valt het wel mee met het verwijderen van de hoorns op jonge leeftijd. De ingreep zorgt volgens hem voor minimaal ongemak en is veilig. Galen is van mening dat het nog wel even gaat duren voor er een flink aantal hoornloze koeien is. “Het gen is nu nog redelijk zeldzaam bij het melkvee en het doorfokken duurt nog vele jaren.”
Publieke druk neemt toe
Behalve deze grote voedingsconcerns en restaurantketens scharen ook steeds meer supermarktleveranciers zich in het kamp van de 'polled cows'. Grote melkveehouders beginnen langzaam maar zeker toch ook overstag te gaan. Zo is de Fair Oaks Farm in Indiana, een supermegaboerderij met 36.000 koeien, bezig melkkoeien met hoorns uit te faseren. Inmiddels is een kwart van alle op de boerderij geboren kalfjes hoornloos. CEO Gary Corbett ging overstag toen er 'polled' stieren met betere genetische eigenschappen beschikbaar kwamen en bewezen was dat de melkgift niet onder de hoornloosheid te lijden had, aldus Phys.org.
Fotocredits: 'onthoornen', Veearts.nl
Mario, dan moet het wel een wetenschappelijk te onderzoeken vraag zijn.
Ik zeg er nog 1 ding over : ik sta zeer open tegen onverklaarde fenomenen, maar kan me niets voorstellen bij esoterische 'onderzoeken' die blind moeten plaatsvinden en toch biochemisch zouden zijn.
Het verhaal van de beter houdbare melk en zijn levenskracht is ook bekend uit de bovengrondse mestwereld bij helaas met pijn onthoornde veelproducerende dames. Dat is in ieder geval intersubjectief vast te stellen. Er is niets blinds voor nodig.
Je komt - constateer ik uit inmiddels vele reacties - uit een wereld die geen idee heeft van wat wetenschap is en sleept van alles aan. Met alle respect voor jou en Theo: zonder heldere theorievorming en tests modereer ik het verschil tussen feit en fictie. Het spijt me dat ik jullie overtuigingen niet als waar kan nemen, maar het zijn nu eenmaal geen feiten, ook al zou er best wat in kunnen zitten. De vraag is dan ook simpelweg wat het zou kunnen bewijzen of ondersteunen.
En nu hou ik hier echt over op, Mario. Dit loopt uit op een gesprek over de waarde van intuitie in de levende landbouw (ik vermijd de verdere BD-taal maar om niet nog verder mis te worden verstaan). Ik gun jullie van harte het plezier te denken dat de hoorn vd koe naast vele andere zaken ook nog iets toevoegt aan de houdbaarheid en verdere nutritionele inhoud van melk.
PUNT.
NB: die grote Amerikanen doen iets wezenlijks aan de pijn van het onthoornen. Goede zaak, want Angussen zijn ook altijd zeer robuust gebleven. Dat leert een paar eeuwen koeienboerenervaring.