Schoolfruit liep niet lekker. Er was gelazer over de manier waarop Nederland de Europese richtlijnen interpreteerde. Daardoor ontstond een dispuut over de regeling tussen de overheid en de ondernemers die het tot en met vorig jaar uitvoerden. Foodlog en de Telegraaf brachten die zaak afgelopen zomer naar buiten. Hij werd in der minne geschikt, maar de ondernemers hadden de schrik te pakken en stelden voorwaarden aan hun medewerking aan de schoolfruitregeling van 2015.

Blije staatssecretaris
Staatsscretaris Sharon Dijksma erfde al deze problemen van haar voorgangers en zat ermee. Naar aanleiding van het tumult over de regeling afgelopen zomer, bedacht de Duitse discountsuper Lidl dat het best een deel van de Nederlandse schoolfruitregeling zou kunnen uitvoeren. Zo kunnen nu 100.000 van de in totaal 350.000 kinderen die vorig jaar schoolfruit kregen toch bediend worden.

De staats was er blij mee, want fundamentele wijzigingen van de regeling zoals de schoolfruituitvoerders tot 2014 wilden, zouden op verzet binnen de coalitie zorgen, terwijl nu een uitvoerende partij is gevonden die perfect bij de regeling past zoals Nederland die ooit verzonnen heeft: een bedrijf moet er brood in zien voor zijn imago en daarom zelf bijdragen aan de sponsorkosten. In andere landen is de regeling zonder eigen bijdrage vormgegeven.

De staats uitte haar betrokkenheid door vanmorgen zelf mee op pad te gaan om de eerste levering voor 240 leerlingen van De Goudregenschool in Hilversum weg te brengen.

432.00 kilo fruit
Lidl werkt voor de levering van het schoolfruit samen met haar bestaande groente- en fruitleveranciers, om zo te kunnen voldoen aan de gewenste variatie in het assortiment en de door Lidl gestelde kwaliteitseisen. Er worden per kind, per week drie stuks fruit en groenten beschikbaar gesteld van minimaal 240 gram. Denk hierbij aan appels, sinaasappels, peren, bananen, kiwi’s, tomaatjes, wortels en komkommers. In totaal komt de fruitlevering neer op 432.000 kilo fruit dat op jaarbasis geleverd zal worden door de supermarktketen.

Immense operatie
De wekelijkse levering van het schoolfruit aan 500 scholen is een omvangrijke logistieke operatie voor de organisatie. Christine Braun, woordvoerder van Lidl: ‘’Met veel enthousiasme zijn we vandaag gestart met het beleveren van de scholen. Het is inderdaad een flinke logistieke klus als je bedenkt dat we dagelijks bijna 400 winkels bevoorraden, daar komen nu 500 scholen bij.’’

Voor 250.000 kinderen moet nog een oplossing worden gevonden.

Fotocredits: Sharon Dijksma vanmorgen, Lidl