In de Ondertussen van woensdag 11 maart vallen mij deze berichten op:

- minder mensen reizen met het vliegtuig door Corona. Dat betekent minder uitstoot en dat is prima voor het klimaat (South China Morning Post). Helaas is die vermindering geringer dan je zou verwachten. Door een Europese wet moeten vliegtuigmaatschappijen 80% van hun geplande vluchten laten doorgaan (Le Figaro). Zij mogen namelijk in bepaalde tijdsloten vliegen. En om daarin volgend jaar weer te mogen vliegen, moeten ze daar dit jaar wel gebruik van maken. Gebruik ze of verlies ze, is de naam van dit in deze tijden verspillende spel. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft dan ook aangekondigd dat de wet opgeschort wordt en dat bedrijven hun slots kunnen behouden om deze spookvluchten te vermijden.

- vorig jaar was het tweede warmste jaar ooit sinds de jaartemperatuur gemeten wordt (Time). Het afgelopen decennium was het heetst in de menselijke geschiedenis en januari was de warmste januari sinds 1850, zei het hoofd van het weeragentschap van de V.N. dinsdag. Petteri Taalas, secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie zei ook dat Europa een recordwarme winter had, en "we hebben ook records gebroken in het uitstoten van kooldioxide, methaan en lachgas," drie broeikasgassen die het broeikaseffect veroorzaken. VN Secretaris-generaal Antonio Guterres zei: "Broeikasgasconcentraties zijn op het hoogste niveau in 3 miljoen jaar - toen de temperatuur van de aarde maar liefst drie graden warmer was en de zeespiegel zo'n 15 meter hoger. De oceaanhitte is op een recordniveau, met temperaturen die stijgen met het equivalent van vijf Hiroshima bommen per seconde." Hij vindt de leiders flink moeten inzetten tijdens de klimaatconferentie in Glasgow in november

- Europese wilde konijnen verhuizen in grote aantallen naar de stad, omdat de leefomstandigheden voor de beestjes daar beter zijn (Daily Mail). Duitse wetenschappers zeggen dat intensieve landbouw leidt tot een verlies van leefruimte voor konijnen op het platteland. In de stad daarentegen zijn voedselresten in overvloed aanwezig. Bovendien is de stad veiliger; er zijn geen roofdieren, zoals wilde vogels en zoogdieren.

Apple geeft advies hoe je iPhone te ontsmetten. Coronavirussen kunnen tot wel 9 dagen overleven op een smartphone (AD). Thuis werken is nog niet voor iedereen zo gemakkelijk (NOS). Eurocommissaris Frans Timmermans presenteert de plannen van de EU voor een Europese circulaire economie (NOS en BBC). Het devies: hergebruik en reparatie mogelijk maken. Bovendien wil de EU standaardeisen voor kabeltjes van telefoons en andere elektrische apparaten invoeren. Delhaize heeft een Belgische primeur; als eerste retailer bezorgt het bedrijf vanaf 15 maart ook op zondag (Retail Detail).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!