Wetenschappers van de University of Leeds (VK) bestudeerden de relatie tussen hogere temperaturen en de tijd tussen het moment van zaaien en oogsten. Deze periode wordt de crop duration genoemd.

Ze ontdekten dat de opwarming van de aarde gelinkt is aan kortere crop durations. Dat betekent dat gewassen minder tijd hebben om volledig uit te groeien. Als gevolg hiervan zullen gewasopbrengsten al op korte termijn fors lager uitvallen. De wetenschappers voorspellen dat al in 2018 de crop durations significant zullen zijn afgenomen en dat in 2031 het gros van de Afrikaanse maïsproductie daar onder zal lijden.

Wanneer de nieuwe variëteit eindelijk in het veld staat, is de temperatuur alweer zo gestegen dat de klimaatbestendige maïs al niet meer optimaal aangepast is aan de hogere temperatuur
Langzaam proces
In Afrika duurt het gemiddeld 10 tot 30 jaar voordat boeren een nieuw ontwikkelde variëteit maïs kunnen verbouwen. De ontwikkeling van nieuwe variëteiten duurt zo lang, dat een nieuw ontwikkeld ras als het ware door de klimaatverandering wordt ingehaald. Wanneer de nieuwe variëteit eindelijk in het veld staat, is de temperatuur alweer zo gestegen dat de klimaatbestendige maïs al niet meer optimaal aangepast is aan de hogere temperatuur.

Het is daarom noodzakelijk nu te investeren in versnelling van de ontwikkeling van nieuwe variëteiten. Volgens onderzoeksleider Andy Challinor moet er slim geanticipeerd worden op de toekomstige condities waar de gewassen in moeten gedijen. Zo zouden in kassen de condities na te bootsen zijn om nieuwe toekomstbestendige variëteiten te ontwikkelen.

Genetische modificatie?
Challinor laat in het midden of genetische modificatie een geschikt middel is om de ontwikkeling te versnellen: “Door genetische modificatie gaan sommige aspecten sneller waardoor er eerder een nieuwe variëteit is. Maar genetische modificatie vereist ook nog altijd een testfase en deze kan soms zelfs langer zijn. Daarnaast draagt het ook niet bij aan de toegang van boeren tot zaden. Betere technieken en meer geld voor onderzoek is cruciaal."