In de Ondertussen van donderdag 26 maart vallen mij deze berichten op:

- woonwarenhuis IKEA heeft een nieuwe handleiding uitgebracht: 'STAY HÖME'. Nodig: een deur, een sleutel en maar liefst tien rollen wc-papier. Als dat maar goed gaat. Zoals bekend, leiden de doe-het-zelf-instructies van IKEA regelmatig tot huiselijke ruzies. Gelukkig is deze wel heel eenvoudig.


- nog niet eerder maakte de jonge (legale) wietindustrie een economische crisis mee. Uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de coronapandemie en de stilvallende economie geen invloed hebben op de vraag naar marihuana. De zogeheten 'prijselasticiteit' van wiet blijkt zeer beperkt. Gevraagd naar waar Amerikanen met het oog op de crisis meer of minder geld aan zouden uitgeven, bleken alcohol en cannabis de categorieën te zijn waar de respondenten geld aan uit zouden blijven geven. Anders geformuleerd: bij drank en wiet gaven de minste respondenten aan dat ze erop zouden bezuinigen, schrijft Bloomberg. Dat klopt in ieder geval op dit moment, want de online wijnhandel is 'booming'.

- dagblad Trouw brengt in 3 afleveringen de 'Vuile 15', een ranglijst van de meest vervuilende sectoren in Nederland. Onderzoeksbureau CE Delft bracht in kaart welke sectoren de meeste broeikasgassen uitstoten. De Vuile 15 zijn verantwoordelijk voor 86% van de Nederlandse vervuiling. Vandaag de onderste vijf. Op 15: de sector 'handel' met 4,2 megaton aan uitstoot. Op 14: de voedings- en genotsmiddelenindustrie (5,2 megaton), op 13: de veehouderij (5,2 megaton), op 12: de scheepvaart (in dit geval de binnenvaart) met 7,1 megaton uitstoot. Op de elfde plaats staat de metaalindustrie, met 7,8 megaton aan uitstoot. Eén megaton komt van de kleinere metaalbedrijven, de rest op het conto van Tata Steel. "Per vierkante meter bodem wordt de grootste uitstoot van broeikasgassen in Nederland gemeten in Velsen, waar ook een elektriciteitscentrale staat, die draait op restgassen uit Tata’s hoogovens. De uitstoot op die plek is meer dan 40 keer groter dan gemiddeld in Nederland," aldus Trouw. De veehouderij kan alvast tevreden zijn: ze staan ditmaal op de plaats van de minste vervuilers. Wie de echt grote vervuilers zijn, horen we in de volgende afleveringen.

"Late types, de 'avondmensen', passen zich moeilijk aan. Zij slapen in ieder geval wekenlang te weinig door het verzetten van de klok, mogelijk zelfs de hele zomer", waarschuwt chronobioloog Marijke Gordijn op Nu.nl. Dit weekend gaat de klok weer een uur vooruit en gaan we over op zomertijd. Volgens Gordijn is dat een slechte zaak. Zij pleit voor permanente wintertijd. Al dat geswitch heeft al een grotere impact dan wordt aangenomen, maar een permanente zomertijd - waar ook stemmen voor opgaan - is nog erger, zegt Gordijn in Knack. Onze biologische klok en de afstemming op de licht-donkercyclus buiten bepalen hoe laat we gaan slapen en weer wakker worden. Daarbij is het ochtendlicht belangrijk en dat verklaart waarom een permanente zomertijd een slecht idee is: "het wordt dan later in de ochtend licht én het duurt 's avonds langer voor de duisternis invalt." Waarom dan toch die voorkeur voor een zomertijd? "Door de positieve connotatie, en het beeld van zwoele zomeravonden waarop het lekker lang licht blijft." En dat is funest voor avondmensen: die hebben door het uitblijven van de ochtendlichtprikkel de neiging om elke dag een beetje later naar bed te gaan en later op te staan nog meer moeite om 's avonds in te slapen en 's ochtends wakker te worden.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!