Komende week begint de langverwachte strafzaak tegen de van identiteitsfraude met paardenvlees verdachte vleeshandelaar Willy Selten. Vanuit zijn bedrijf in Oss zou hij doelbewust paardenvlees voor rundvlees hebben verkocht.

Selten ontkent fraude in alle toonaarden en geeft slechts toe dat er op zijn bedrijf fouten zijn gemaakt. Hij verwacht dan ook te worden vrijgesproken in de strafzaak.

Fout hersteld
Begin 2013 deed de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) een inval bij het bedrijf van Selten. Er waren aanwijzingen om hem te verdenken van oplichting en witwassen wegens het administratief omkatten van goedkoop paardenvlees naar rundvlees. Op dit moment is van deze beschuldigingen alleen valsheid in geschrifte over. Daarover moet de rechter een oordeel vellen.

Het ANP-bericht schrijft: Willy Selten maakte er nooit een geheim van dat hij paarden heeft uitgebeend en verwerkt voor een Engelse klant. Op verzoek van de klant werd het paardenvlees gemengd met rundervet. Per ongeluk kwam het paardenvlees ook terecht bij een Nederlandse snackproducent.
Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij ons kan bijna niet


''Rundvleessnippers en paardenvleessnippers werden onder een en hetzelfde artikelnummer in het vrieshuis opgeslagen. Dat is fout maar is gebeurd. Ik ben vergeten een totaal ander nummer te gebruiken. Uiteindelijk hadden we dat beter moeten controleren natuurlijk.'' Zo citeert het ANP Selten.

Selten geeft dus toe een fout in zijn werkprocessen te hebben gemaakt, maar die te hebben hersteld. Daarmee is voor hem de kous af.

Detectie-apparatuur
Het bericht vervolgt: De snackproducent stuurde het vlees terug en kreeg een nieuwe partij. Ook in die partij rundvlees werd DNA van paarden ontdekt. Selten schrok zich rot maar wat er is misgegaan, is voor hem tot op de dag van vandaag een raadsel. ''Ergens is er iets niet goed gegaan. Bij ons kan bijna niet. Ik heb er geen verklaring voor.''

Selten geeft met die woorden aan dat er net als in fabrieken waar noten en pinda's worden verwerkt, nu eenmaal nog kleinere sporen die DNA bevatten achter kunnen blijven. Die hebben echter - zo verdedigt zich Selten - niets met fraude te maken, maar zijn vooral een teken van de verfijning van de detectie-apparatuur.

Foodlog betoogde eerder dat de NVWA merkwaardig met de zogenaamde technische delen in de boedel van het inmiddels failliete vleesbedrijf van Selten in Oss is omgegaan.

Fotocredits: still, Omroep Brabant