In 2020 moet de hoeveelheid zout in levensmiddelen zodanig zijn verminderd dat een volwassene dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnenkrijgt met zijn eten. Overigens bevat het akkoord geen concrete normen, die moeten nu vastgesteld gaan worden per productcategorie, waarbij producten voor kinderen, koekjes, soepen en sauzen als eerste beoordeeld worden door een adviescommissie van voedingsexperts. De brancheorganisaties zullen jaarlijks over hun vooruitgang moeten rapporteren.
De Consumentenbond is ontevreden over het akkoord en noemt het 'gatenkaas'. De consumentenorganisatie geeft de voorkeur aan wettelijke maatregelen boven zelfregulering. Minister Schippers is wel tevreden: "Het belangrijkste is dat de voedingsindustrie zich zelf committeert aan het akkoord. Dat zet pas zoden aan de dijk", zegt haar woordvoerder in De Volkskrant.
Precies mijn gedachte joep, haal vet, zout en suiker uit producten, dan moet er wat anders in om het smakelijk te houden en dat worden dan chemische toevoegingen, bijv MSG wat met heel veel naampjes op een etiket kan staan, soms zie ik het bijv op een kant en klaar maaltijd, wel 10 keer langs komen onder diverse namen. Vet, zout en suiker zijn nu juist DE smaakmakers in alle voedingsmiddelen, of het nu fabrieksmatig gemaakt is of thuis koken, bijv simpel tomatensaus: tomaten zijn zoet, bakken in vet, op smaak maken met zout(event. kruiden) en dat pureren, dan heb je die 3 als combinatie om je saus smakelijk te maken.
Ik vraag me dan idd net als Joep af hoeveel extra onnodige rommel teruggestopt wordt in fabrieksmatig op voedsel lijkende producten gestopt gaan worden zodat de consument het nog steeds lekker vindt..............