Het is toch even schrikken als je zulk nieuws via de verslaggevers van de NOS - die de minister even aanhielden op weg naar haar werkkamer - zo via de website van de serieuze Trouw op je bord glijdt, terwijl je je zo op je lekkere rood gebakken biefstukje had verheugd vanavond. En helaas, zelfs een biologisch stukje vlees helpt niet. Ook dat is besmet en kan dus maar beter doorbakken worden.
Doorbakken biefstuk smaakt naar schoenzool. Wat zouden de Nederlandse slagers van dit advies vinden?
Wat ons ook benieuwt: hoe liggen dit weekend de entrecôtes en entrées van rauwe dungesneden runderzijlende erbij in onze gewone en toprestaurants?
Reken maar dat er flink over gesproken wordt. Zie je wel, zeggen de tegenstanders van de 'veeindustrie'. Het is een interessante case voor de dierenbeweging. Opeens vinden ze - misschien - de roodvleesliefhebbers aan hun kant. Hoe het gaat zullen we dit weekend, komende week en die erna waarnemen. Daarna vindt iemand anders weer een nieuw voedselschandaal.
Fotocredits: still uit video NOS
Lourens, hierbij het proefschrift
"Extended-spectrum B-lactamase producing Enterobacteriaceae: diagnostics and epidemiology"
van mevrouw Overdevest.
Was even zoeken. Inderdaad dikwijls suboptimaal, die NOS.
Er zijn meerdere bacteriën die het ESBL-enzym vormen dat zoveel antibiotica onwerkzaam maakt. Veelal darmbacteriën. Daarom is "poepvlees" niet alleen onsmakelijk, maar ook niet ongevaarlijk. Vooral bij kip vindt in slachterijen dikwijls kruisbesmetting plaats, waardoor bijvoorbeeld ook biologische kip besmet kan raken met ESBL-vormende bacteriën.
Hierbij ook het onderzoek van WUR-professor Zwietering, waaruit blijkt dat dat "goede doorbakken" van Schippers niet zo effectief is als verwacht:
"Extreme Heat Resistance of Food Borne Pathogens
Campylobacter jejuni, Escherichia coli,andSalmonella
typhimuriumon Chicken Breast Fillet during Cooking".