Zijn we de laatste generaties mensen op aarde? Omdat er een fosfaattekort dreigt, zou dat het geval kunnen zijn. Huh, fosfaat?

Armageddon
Performance-kunstenares Tinkebell ontmoette Foodlogcommentator Wouter de Heij die haar vertelde dat de wereld vergaat als we fosfaat - de bouwsteen voor DNA en dus de productie van leven en daarmee van eten - niet gaan recycleren. We spoelen het via de WC uit in de oceanen en kunnen daarom straks niet meer eten.
Ze was er zo van onder de indruk dat ze zich liet steriliseren. Pauw & Witteman waren daar weer zo van onder de indruk dat ze totaal niet onder de indruk leken van fosfaat als het Armageddon van de mensheid.

Niet meer dan 10 jaar vooruit
Ook visman Dolf Boddeke, optimist Hajo Smit en bioloog Midas Dekkers denken er anders over. De eerste zegt dat we ons eten dan uit de zee kunnen halen; Tinkebell gooit daarom nog wat extra fosfaat in zee. Smit zegt dat volgende generaties het steeds met dan voortgeschreden inzicht zullen kunnen oplossen. Midas Dekkers weet dat we als mensen heel vergankelijk zijn en dat de natuur zich door onvoorziene invloeden steeds corrigeert. "Wie verder dan 10 jaar vooruit kijkt is niet goed bij zijn hoofd."

Maak het praktisch
Koeien- en strontboer Klaas Wolters uit het noorden van ons land zei het heel anders: "wat een algemene luchtfietserij, maak het nou eens praktisch!"

Elders op Foodlog zijn boeren die zich met fosfaat- en stikstofkringlopen en organische stof in de bodem bezighouden druk met elkaar in gesprek. Wat vinden zij van The Movie die het publiek zich volgens Louise Fresco bewust moet maken van het feit dat fosfaat net zo belangrijk is als zuurstof?

Let's get to down to earth, maak het praktisch. Wat is de uitdaging vandaag, binnen Dekkers' horizon van 10 jaar?

Na de introductie op het World Food Festival afgelopen week is de film (een kleine 50 minuten) nu hier te bekijken:



Fotocredits: still, Tinkebell