Verschillende bedrijven hebben hun chia-producten uit de winkels gehaald. Tot nu toe zijn in 12 verschillende staten ziektegevallen gemeld, schrijft Trouw.
Ja Astrid,
Nu je dit vertelt schiet me te binnen dat er drie jaar terug in het Duitse Nedersaksen een ernstige EHEC besmetting uitbrak die zo'n 30 mensen het leven kostte en waarvan er een paar duizend ziek werden. Eerst werd komkommer aangewezen als de oorzaak, maar uiteindelijk kreeg taugé er de schuld van.
Tegenwoordig kweek ik sterkers en broccolikers zelf thuis op, maar ik begin er al weer aan te twijfelen of dat wel verstandig is. Het gaat thuis misschien net zo makkelijk mis als bij een teler, wellicht is die huisvlijt zelfs riskanter.
Ik denk dat je thuis veiliger bent met kweken dan het ergens anders vandaan eten, omdat je thuis zeker weet wat je ermee doet, je handen wassen bijv. En als er dan bacteriën op komen zijn het die van jezelf, daar ben je beter tegen bestand dan die van een onbekende kok in een restaurant.
Overigens is er, denk ik, ook een groot verschil tussen thuis kweken en in een bedrijf. Als ik kiemen kweek doe ik dat op een goed afgewassen vleesschaaltje met slechts zig-zag watten die ik goed nat maak en houd, er komt geen aarde en/of mest aan te pas. Hoe ze het bij de kweker precies doen weet ik niet, maar het verversen van water ed zal ook een groot deel ermee te maken hebben? Een ander zal er meer over kunnen vertellen hoe de kweek in bedrijven gaat?