Het zou, volgens een bericht op GlobalMeat gaan om een extra belasting op 'ongezonde' vleesproducten: vlees met een hoog vetgehalte en vlees dat met een ruimhartige hoeveelheid antibiotica is geproduceerd. Ook zuivelproducten met een hoog cholesterolgehalte zouden met 10-20 procent extra belast worden. Naar schatting zou de Russische schatkist zo'n 3,3 miljard USD aan overhouden.

De maatregel komt uit de koker van een consumentenorganisatie, die daarmee wil aansluiten bij een initiatief van de WHO om belasting te heffen of te verhogen op 'schadelijk voedsel'. De WHO verstaat daaronder voedsel dat leidt tot cholesterolverhoging, obesitas en welvaartsziekten. Rusland zou er het reële, maar voor de bevolking onbekende, probleem van antibiotica en andere schadelijke stoffen in vlees mee willen aanpakken.

Verreweg het meeste vlees dat in Rusland over de toonbank gaat, komt van dieren die antibiotica kregen toegediend. Antibiotica-vrij vlees is ook wel te koop, maar is twee tot drie keer zo duur en alleen in gespecialiseerde gezonde voedingswinkels te krijgen. De gemiddelde Russische consument is zich niet van het potentiële gevaar bewust. Invoeren van de belasting stuit dan ook op nogal wat praktische bezwaren. Niet alleen is de verkrijgbaarheid van 'schoon vlees' veel te beperkt. Producenten zullen tenminste 6 maanden nodig hebben om zich aan te nieuwe regels aan te passen. Ook is niet te voorspellen hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen en hoe de vleessector op een dergelijke ingreep zal reageren.

Het voorstel behelst ook het invoeren van dezelfde belasting op alle fastfood-producten. Van die Westerse verworvenheid valt wellicht nog wel uit te leggen dat het slecht voor een mens is. Maar hoe leg je de gemiddelde Rus uit dat zijn vlees ongezond is?

Fotocredits: vleesmarkt, Klin, carlfbagge