Alcohol is voorkoombare kankerfactor van belang
Volgens de Cancer Council Australia onderstreept het cijfer nog eens hoe belangrijk het is de consumptie van alcohol te beperken. Alcoholbeperking is een van de meest voorkoombare factoren van kanker, terwijl we aan andere oorzaken - zoals bijv. fijnstof - weinig zelf kunnen doen. Als je drinkt, drink dan niet meer dan twee standaard glazen per dag, zegt de bij het rapport betrokken Professor Ian Olver op Medical News Today.
Vrouwen meer nog dan mannen
25% van de alcohol gerelateerde manlijke overlijdensgevallen wordt bepaald door kanker. Bij vrouwen ligt dit percentage op 31. Daarmee is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken als gevolg van alcoholgebruik. Het aantal directe ongelukken dat onder invloed ontstaat is nagenoeg even groot. Daarom, zegt Olver, moeten mensen als ze drinken niet alleen aan het maken van ongelukken maar ook aan het krijgen van kanker denken. Je glas bier, wijn of whisky gaat er vermoedelijk niet erg veel lekkerder van smaken, maar dat is de bedoeling van Olver ook niet.
Joep, net als ik wil je graag geloven dat wijn gezond is. Het is alleen maar lekker en even gezond als een lollie. Zoek de jongste artikelen over wijn en de Franse paradox in de zoekmachine van Foodlog en je bent genezen - als je ze durft te geloven natuurlijk.