De NVWA stelt onder de kop 'Minder zout in sommige voedingsmiddelen, verzadigd vet praktisch niet gedaald' op hoofdlijnen vast: Sommige voedingsmiddelen bevatten minder zout dan een aantal jaar geleden. De gehaltes aan verzadigd vet zijn de afgelopen jaren echter nauwelijks gedaald.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie laat in een reactie weten: In de vandaag gepubliceerde rapporten van de RIVM en het NVWA over de reductie van zout, (verzadigd) vet en suiker, ziet de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie een bevestiging dat het Akkoord van de sector uit 2014 werkt.
Effect onzeker
De controlerende instanties beoordelen de werking van het Akkoord in wat zuiniger taal dan de industrie. Uit een eerder onderzoek van het RIVM leek te moeten blijken dat de - thans in ieder geval deels geslaagd gebleken - zoutreducties nauwelijks of niet kunnen worden gemeten in het lichaam van consumenten. Voor Foodlog kwam daarvoor Dennis Zeilstra al tot een soortgelijke conclusie.
Het lijkt vooralsnog onzeker of de geconstateerde herformuleringen ook tot andere innames en significante gezondheidseffecten leiden.
Bij Joep #1, met betrekking tot NASH hier een Engelstalige uitleg.
TNO: Preclinical NASH models
"The number of patients suffering from NASH is increasing dramatically and is associated with metabolic syndrome, diabetes and obesity."
The NASH education program: Anticipating an impending storm (vimeo)
(Bij RIVM en Voedingscentrum heb ik nog geen relevante informatie m.b.t. NASH gevonden. Het is wellicht bekend, want TNO houdt zich er wel mee bezig)