Het Parool maakte dinsdagavond als eerste melding van het conflict tussen vegatraiteur Martin van den Dungen aan de Amsterdamse Rozengracht 217 en merkhouder de Vegetarische Slager over het gebruik van de naam De Vegetarische Slager. Van den Dungen gebruikte slechts enkele producten van De Vegetarische Slager maar plakte de naam wel op al zijn producten en deed het voorkomen alsof zijn winkel een echte Vegetarisch Slager was.

Licentie ingetrokken
Dat werd merkeigenaar Jaap Korteweg te dol. Hij kon niet instaan voor de kwaliteit van de producten die hij in vele gevallen inferieur acht. Via een kort geding ontnam hij Van den Dungen met succes de in 2013 overeengekomen licentie. Binnen 2 weken moet Van Dungen de merkuitstraling van De Vegetarische Slager verwijderen van zijn winkel aan de Rozengracht en filiaal in de wijk Zeeburg (in de Baron G.A. Tindalstraat) en van de producten die hij daar verkoopt.

Jaap Korteweg geeft in een persbericht de volgende verklaring voor deze actie tegen een winkelier: “als eerste Vegetarische Slager ter wereld met een uniek productassortiment van een geheel nieuwe generatie vleesvervangers, kunnen we het ons niet veroorloven dat onder onze vlag andere producten worden verkocht waarvan we niet kunnen instaan voor de kwaliteit. Het is jammer dat de licentienemer hiervoor geen begrip wilde of kon opbrengen. We hebben gelukkig ruim 30 verkooppunten in Groot Amsterdam zodat onze klanten niet verstoken hoeven te blijven van hun favoriete vleesvervangers, maar we betreuren het dat de samenwerking met de winkel op de Rozengracht die dateert van oktober 2013 helaas niet heeft gebracht wat we ervan verwachtten.”

1600 verkooppunten
Het concept De Vegetarische Slager groeit snel. In 2010 ging de conceptstore in Den Haag van start. Inmiddels is de formule uitgegroeid tot een netwerk van ruim 1600 verkooppunten dat zich uitstrekt van Nederland, België, Luxemburg tot Zwitserland en Zuid-Korea. In ons land worden de producten worden inmiddels ook aangeboden bij grote supermarktketens zoals Jumbo, EkoPlaza, Coop en in de grotere filialen van Albert Heijn.

Fotocredits: De Vegetarische Slager