De Franse kaas Reblochon heeft natuurlijk een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB, in het Frans AOP). Tenminste, als de kaas precies volgens de beschrijving in het zogeheten 'lastenboek' - cahier des charges, in het Frans - gemaakt wordt.

Melkrobot
Een dertigtal melkveehouders uit de Savoie wil dat lastenboek graag aanpassen. Zij willen niet meer met de hand melken, maar een melkrobot gebruiken. Dat is beter voor de werkgelegenheid, de bedrijven en niet te vergeten, de koeien, zeggen ze in Lyon Capitale.

32% van de bedrijven gestopt in de afgelopen 5 jaar
Volgens het lastenboek van de reblochon AOP moeten de koeien om 4 uur 's ochtends en 21 uur 's avonds gemolken worden. Die eisen blijken te zwaar voor eigentijdse melkveehouders. "De afgelopen 5 jaar heeft 32% van de melkbedrijven moeten sluiten", stelt Thomas Roche, de Lyonese advocaat van het syndicaat Syprol waarin de dertig melkveehouders zijn verenigd. "Het zal geen effect hebben op de kwaliteit van de kaas. En zal de boerenbedrijven in de bergen in de benen houden". Bovendien is een melkrobot beter voor de koeien. Die zullen er 'zachter' door gemolken worden en minder risico lopen op ziekten die door melken met de hand verspreid worden.

'De geschiedenis niet veranderen'
Het syndicat interprofessionnel du Reblochon is tegen een aanpassing van het lastenboek. Er is nu eenmaal altijd met de hand gemolken. Het lastenboek stelt drie eisen aan een Reblochon AOP: de melk en kaas moeten uit een specifieke regio komen: een groot deel van de Haute-Savoie, en de Val d'Arly. De gebruikte melk mag maar van drie met name genoemde koeienrassen komen. En de kaas moet met de hand gemaakt en geaffineerd worden.

Enkele jaren geleden verloren de Zwitserse kaasboeren een vergelijkbare zaak van hun overkoepelende kaasbond. Voor hun gruyère AOC mag ook geen robotmelk gebruikt worden.

Fotocredits: 'Un vrai reblochon fermier se reconnaît à sa pastille verte (ah oui et à son odeur)', Clément Belleudy