"Ook na de crisis blijft het voor melkveehouders met een goed ondernemersplan moeilijk om geld te lenen. Dat zegt Ruud Huirne, directeur food en agri van Rabobank Nederland."

Huirne's uitspraken vallen te lezen op Boerderij. Het blad was aanwezig bij een presentatie van de hoogste boerenfinancier van de bank tijdens het Internationaal Melkveevoeding Symposium 2014 in Wageningen.

Het ondernemerschap van de buurman
Boerderij noteerde dat de zuivelsector volgens Huirne de 'agrarische crisis heel goed is doorgekomen'. Toch betekent dat niet dat boeren daarom makkelijk krediet krijgen voor hun groeiplannen. Er zou gebrek aan kapitaal zijn voor groei die te onzeker is, terwijl ook andere sectoren grote kapitaalvragers bij de bank zijn. Rabobank ziet teveel erg 'optimistische' melkveehouders uitgaan van 'te hoge productiecijfers en een te hoge melkprijs'. Daarom zijn voor de bank 'een goed ondernemersplan, met een goede cashflow, in combinatie met goed ondernemerschap' de kern voor het verkrijgen van geld. De bank heeft geleerd van 'een aantal melkveehouders die hun bedrijf te snel lieten groeien' en daardoor faillieerden.' Als veehouders steken laten vallen, kan het met de dunne marges snel gebeurd zijn', schrijft Boerderij.

De bank is echter optimistisch over de markt. De vraag is groter dan het aanbod in zuivel en blijft ook voor goede Nederlandse boeren aantrekkelijk omdat wereldwijd de kostprijzen naar elkaar toegroeien.

Wat Huirne echt zei, noteert Boerderij niet: als je niet echt een professionele boer bent en zo niet meer vooruitkomt, verkoop dan je bedrijf aan een buurman als die een beter manager is. Dat willen wij best financieren. Rabobank staat vervolgens voor de uitdaging te bepalen of het ondernemerschap van de buurman goed genoeg is. Als de bank daar verkeerde inschattingen bij maakt, ontstaan vervolgens nog steeds problemen.

Fotocredits: Cows near Koudekerk, Martijn vdS